Jakiś czas temu dostałam do rozwiązania pewną zagadkę i wciągnęła mnie jak nigdy żadna inna. To zagadka Einsteina i podobno tylko 2% rozwiązujących potrafi ją odgadnąć. Moim zdaniem raczej 98% ale musicie to udowodnić
5 ludzi różnych narodowości zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek, piją 5 różnych napojów i hodują zwierzęta 5 różnych gatunków.
Norweg zamieszkuje pierwszy dom.
Anglik mieszka w czerwonym domu.
Zielony dom znajduje się bezpośrednio po lewej stronie domu białego.
Duńczyk pija herbatę.
Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów.
Mieszkaniec żółtego domu palu Dunhille.
Niemiec pali Marlboro.
Mieszkaniec środkowego domu pija mleko.
Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę.
Palacz Pall Malli hoduje ptaki.
Szwed hoduje psy.
Norweg mieszka obok niebieskiego domu.
Hodowca koni mieszka obok żółtego domu.
Palacz Philip Morris pija piwo.
W zielonym domu pija się kawę.
Pytanie: kto hoduje rybki?
Proponuję użyć opcji ukrytej wiadomości, aby inni widzieli Wasze odpowiedzi, dopiero gdy sami napiszą rozwiązanie. Dla pierwszej osoby przewidziana nagroda życzę powodzenia i owocnego główkowania!
_________________ Music is my religion and I believe in rock.
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
Kiedyś to już widziałam, ale teraz trochę musiałam się pomęczyć
_________________ "You guys are heart, you guys are soul, you guys are Papa Roach's spirit." - J. Shaddix, 27.09.2009, Warsaw.
Bo Mikez miał wątpliwości i nie chciałem, żeby widział odpowiedź. Ale Marta podała poprawną...
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
_________________ "Są takie wydarzenia, które - przeżyte wspólnie - muszą się zakończyć przyjaźnią" pr.pl <3
btw. Einstein zaznaczył że miała być rozwiązywana w pamięci!
Kiedy pokazał ją swoim znajomym (pewnie fizykom), tylko 2% z nich potrafiło to zrobić.
Jednak z czasem zapomniano o tym warunku.
_________________ "Są takie wydarzenia, które - przeżyte wspólnie - muszą się zakończyć przyjaźnią" pr.pl <3
btw. Einstein zaznaczył że miała być rozwiązywana w pamięci!
no to wszystko wyjaśnia. ja rozwiązałam ją za pomocą samoprzylepnych karteczek. Na każdej miałam jedno hasło, np. "Szwed" "czerwony" "koty" i naklejałam po kolei na kartkę A4. Mnie to bardzo wciągnęło, ale widzę, że Was nie za bardzo...
Może znacie jakieś jeszcze? Tylko nie typu "Jakiego koloru jest czarna skrzynka w samolocie?"
Ta zagadka była podchwytliwa, tak? Nikt nie hoduje rybek bo wszystkie zdechły od dymu papierosowego?
Nie nie nie, źle! Nikt nie hoduje rybek, bo... Jest mowa o zwierzątkach, papierosach, domach i... piciu. A o jedzieniu nic. Ba! Rybki są dawno zjedzone!
Zielony dom znajduje się bezpośrednio po lewej stronie domu białego. ---> 2 możliwości, zależy z której strony patrzeć
Metoda: karta papieru, długopis, rysowanie domków, tabelka, metoda prób i błędów
Ale wyszło!
Proud of myself!
_________________ Indywidualizm to najpiękniejsza rzecz na tym populistycznym świecie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum