Ponownie włączyłem potwierdzenie utworzneia konta (link na podany e-mail). Wcześniej nie działało bo obsługa wyłaczyła nam funkcje mail( na serwerze. Dopiero teraz jakoś na to wpadłem, że to mozę być przez to. Nie mam pojęcie dlaczego i kto to zrobił. W każdym razie teraz powinno bycwszystko dobrze.
Jeśli problem bedzie sie potwtarzał można jeszcze zrobić zatwierdzanie kontpoprzed admininów/modów (ew. wyznaczone osoby) albo zmodyfikować skrypcik z tokenami.
EDIT (19 maja 2007 10:31):
Właśnie uruchomiłem mój nowy wynalazek. Chodzi oczywiście o system zabezpieczeń przed botami. Przesiedziałem juzwiele godzin na różnych forach i z tego co tma piszą boty z za oceanu prędzej czy później znajdą sposób na tokeny, tak więc zrobiłem coś innego. Podczas rejestracji użytkownik musi podać imię Małysza. Jeśli tego nie zrobi nie zarejestruje się. Proste. Skrypt mało skomplikowany, ale mam nadzieje, że skuteczność będzie bardzo duża. Ma to jeden minut. Zawsze sie znajdzie ten 1% Polaków, którzy nie znają imienia Małysza... no cóż. W informacji po błędnym wpisie napisałem, żeby poszukać w Internecie jak sie nie znam. Kolejny minus to to, że skrypt odcina droge do forum osobom z zagranicy (oczywiście żywym osobom, nie botom rzecz jasna). Zobaczymy jak to sie sprawdzi. Proszę zgłaszaćswoje uwagi na ten temat. Pytanie oczywiście można zmienić. Jeśli macie ciekawsze i lepsze to też napiszcie.
Bardzo dobry pomysł Imię Małysza zawsze można zastąpić jakimś innym banalnym pytaniem, ale myślę, że i z tym nie będzie problemu. A o do ludzi z zagranicy... Widzisz ich tu dużo? Zresztą co za problem, jak im będzie zależeć to wpiszą w google i po kłopocie.
_________________ [this reality is really just a fucked up dream]
A może polecenie by wpisać nazwę zespołu któremu poświęcone jest to forum? Odpowiedź na to pytanie powinien znać każdy (polak, nie polak) kto chce się zarejestrować...
_________________ Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language!
No też dobre. Znacznie mniej Polaków znałoby tą odpowiedz, ale więcej osób, które chcą siezarejestrować znałyby tą odpowiedz. Tylko, że obawiam ise, że w czasie ulepszeń botów mogą one choćby wpisać adres strony, albo wpisywać słowa kluczowe serwisu. Można by troszke zmodyfikować twój sposób Sin, na przykład "Imię wokalisty zespołu Papa Roach".
Można by też zadać pytanie "Co widzisz na obrazku?" I np dla Twojego awatara poprawną odpowiedzią byłoby "jabłko" lub "apple" a boty próbujące wpisać "ARCHON" odsyłane byłyby w 3 diabły... :d
_________________ Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language!
Lub po prostu tak, jak robią tak w milionach serwisów: obrazek, gdzie jest jakiś tekst, który trzeba przepisać... robią tak w 90% serwisów i chyba generalnie działa...
jestem za :d
nie łatwiej dać :
Wpisz wyraz jabłko w pole obok ?
dla botów nie do przejścia, do spamerów tez ;]
Wiesz, jeśli boty umieją już czytać z obrazków tekst to tym bardziej nie będzie problemem wpisać tekst. Nawet jeśli nie byłby on wyróżniony. Niech chociaż raz pojawisie to słowo na stronie rejestracji a lepszy bot napewno to przejdzie. Takie metody z tekstem to łądne pare lat temu juzsie nie sprawdzały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum