FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy
Rejestracja | Zaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Spotify
Autor Wiadomość
s!n 
Moderator
I am the enemy.

Znaków: 768666
Znaków/post: 377
Wysłany: 13-02-2009, 8:46    Spotify

Ostatnio zacząłem słuchać muzyki na Spotify. Szybki, lekki i wygodny odtwarzacz. Posiada kolejkę odtwarzania, historię, playlisty i wyszukiwarkę. Natywny scrobbling do Last.fm.

Czyli niby nic nadzwyczajnego, a jednak jest to najbardziej przełomowy odtwarzacz ostatnich lat, dlaczego? Bo nie odtwarza muzyki z HDD użytkownika, tylko z bazy utworów Spotify - aktualnie kilkanaście milionów utworów, a baza utworów z każdym dniem się powiększa (są nawet niektóre undergroundowe płyty p-roach). To wszystko dostępne za pomocą kilku kliknięć myszki, oczywiście jeśli posiadasz połączenie z internetem. Streaming w formacie OGG 160kbps, a więc jakość znacznie lepsza niż np. radio Last.fm. Przesyłanie danych odbywa się w technologii p2p.

Wszystko jest oczywiście legalne, a nowe umowy z kolejnymi wytwórniami podpisywane są co kilkanaście dni. Cena? Docelowo 30 sekund reklam na 30 minut grania, lub płatne konto za kilka € miesięcznie. Aktualnie Spotify to jeszcze zamknięta beta, ale działa wyśmienicie. Używam Spotify od dłuższego czasu, a jeszcze nie słyszałem ani jednej reklamy - chyba jeszcze nie skończyli tej funkcji.

Gdyby ktoś chciał sobie potestować, to można łatwo przehandlować zaproszenie do Demonoid.com, lub FFFFOUND! (chociaż zaproszenie do FFFFOUND! lepiej mi sprzedać, jestem w stanie za nie zapłacić, bo szukam od 2006), na zaproszenie do Spotify. Ewentualnie poczekać aż wygenerują mi kolejne zaproszenia, to mogę oddać tym którzy się pierwsi zgłoszą.

BTW Odkąd mam konto na Spotify przestałem ściągać muzykę z internetu (no chyba, że to czego szukam nie ma jeszcze na Spotify). Wystarczy, że wpiszę w wyszukiwarce nazwę zespołu, wybiorę odpowiednią pozycję z listy wyników i nacisnę "Play". :)

Archon 
Administrator

Znaków: 565623
Znaków/post: 326
Wysłany: 13-02-2009, 11:39    

Hmm... jakieś 180 sekund temu rozczarowałem się tym, że trzeba mieć zaproszenie do Soptify, bo już mi się to spodobało po tym jak sie rozejrzałem po stronce.

Tak więc w sprawie zaproszenie... ZAGŁASZAM SIĘ! :D

Nie mówię, że to świetny odtwarzacz czy coś, bo nie używałem jeszcze, ale chciałem przetestować to narzędzie bo wygląda na ciekawe.
Ostatnio zmieniony przez Archon 13-02-2009, 11:45 , w całości zmieniany 1 raz  

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Znaków: 928725
Znaków/post: 269
Wysłany: 13-02-2009, 11:43    

sin napisał/a:
Bo nie odtwarza muzyki z HDD użytkownika, tylko z bazy utworów Spotify - aktualnie kilkanaście milionów utworów, a baza utworów z każdym dniem się powiększa

Brzmi ciekawie, choć coś mi się wydaje że to jednak dla wszystkich płatne będzie. Dodałem swój adres do ich listy, mają mi wysłać zaproszenie tak szybko, jak to będzie możliwe ^^

Też się ZGŁASZAM, bo pewnie będę czekał miesiącami :P

s!n 
Moderator
I am the enemy.

Wysłany: 13-02-2009, 5:05    

Tutaj możecie próbować szczęścia:
http://andrewspencer.me.u...ttery/index.php

[deleted]

;)

PS: No i poszukajcie jakiegoś dobrego serwera proxy aby się zarejestrować, potem logować będziecie się mogli już bez proxy. :)

Edit: Zaproszenia już wykorzystane, poza tym od niedawna Spotify dostępne jest dla wszystkich w UK, wystarczy proxy.
Ostatnio zmieniony przez s!n 20-02-2009, 4:47 , w całości zmieniany 1 raz  

s!n 
Moderator
I am the enemy.

Wysłany: 22-12-2009, 8:47    

Polskie konta na Spotify ponownie działają... ;)

Archon 
Administrator

Znaków: 565623
Znaków/post: 326
Wysłany: 27-12-2009, 10:32    

Dzięki za info, s!n. Tak z ciekawości... dlaczego zaczęły działać?

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Znaków: 511650
Znaków/post: 151
Wysłany: 27-12-2009, 10:50    

a ja potwierdzam info od s!na. ale za to teraz reklamy mi się włączają, wcześniej ich nie miałem, o !

s!n 
Moderator
I am the enemy.

Wysłany: 29-12-2009, 11:25    

Archon napisał/a:
Tak z ciekawości... dlaczego zaczęły działać?

Nie mam pojęcia.

qki napisał/a:
a ja potwierdzam info od s!na. ale za to teraz reklamy mi się włączają, wcześniej ich nie miałem, o !

Nie łączysz się czasem przez proxy? Ja reklam nie mam jeśli łączę się bezpośrednio, a przez proxy reklamy są.

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Wysłany: 30-12-2009, 12:11    

Nie łączę się przez proxy UK, korzystam ze Spotify tak jak zawsze korzystałem. Chociaż w sumie nie tyle mi się wyświetlają te reklamy, co mojej siostrze i dziadkowi - ale oni łączą się normalnie, bez proxy. Może dlatego mają te reklamy ponieważ parę dni temu dopiero założyłem im konto na Spotify.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 30-12-2009, 12:34    

A co trzeba zrobić żeby zacząć używać Spotify? :> :]

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Wysłany: 30-12-2009, 12:50    

założyć sobie konto ;p Tylko najpierw sobie ściągnij program do zmiany proxy. ja używałem Ivacy Monitor. następnie normalnie się rejestrujesz na stronce spotify i używasz do woli ;) Jakby co to pytaj pana google :P

s!n 
Moderator
I am the enemy.

Wysłany: 30-12-2009, 3:57    

qki napisał/a:
Nie łączę się przez proxy UK, korzystam ze Spotify tak jak zawsze korzystałem. Chociaż w sumie nie tyle mi się wyświetlają te reklamy, co mojej siostrze i dziadkowi - ale oni łączą się normalnie, bez proxy. Może dlatego mają te reklamy ponieważ parę dni temu dopiero założyłem im konto na Spotify.

No to oni prawdopodobnie posiadają konta UK, lub FR. Ty rejestrowałeś się już dawno, więc masz konto PL, na którym reklam nie ma.

Mikez napisał/a:
A co trzeba zrobić żeby zacząć używać Spotify? :> :]

Najpierw wybierz jakie chcesz mieć konto - francuskie, czy angielskie. Interface programu będziesz miał i tak po angielsku (wciąż mogąc zmienić na francuski, lub hiszpański), ale katalog muzyczny dla różnych kont jest inny. Na kontach brytyjskich jest ogólnie trochę więcej wszelkiego rodzaju muzyki, a na kontach francuskich więcej popu.

1. Użyj jakiegoś PHP lub CGI proxy obsługującego połączenia szyfrowane, np:
  2. Wejdź na tę stronę przez proxy: https://www.spotify.com/en/get-started/
  3. Wypełnij formularz podając poprawny francuski, lub angielski kod pocztowy, np.
    • Londyn: E151AH
    • Paryż: 75008
  4. Przejdź do strony http://www.spotify.com/en/download/windows/ już bez proxy. Pobierz, zainstaluj i uruchom program.
  5. Zaloguj się w programie.
Ostatnio zmieniony przez s!n 30-12-2009, 4:30 , w całości zmieniany 1 raz  

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Wysłany: 30-12-2009, 4:29    

No tak, faktycznie. Bo teraz chyba nie można zmienić na to PL.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 30-12-2009, 4:40    

Wszystko pięknie ładnie, ale i tak znów trzeba mieć zaproszenie... A ja nie mam :P

UPDATE

DObra, teraz mnie się pokazała normalnie strona z rejestracją, wcześniej mimo połączenia przez bramkę proxy wywalało jakiś błąd ;)

UPDATE #2

Wszystkich nas zamkną w więzieniu za takie oszukiwanie! :P

UPDATE #3

Rzeczywiście fajne to Spotify ;) Jest Flyleaf! I jest Duffy - Smoke Without Fire, wczoraj w nocy 20 minut tego kawałka do ściągnięcia szukałem... mogłem od razu wejść na peb :P No i dobra jakość całkiem utworów :)
Ostatnio zmieniony przez Mikez 30-12-2009, 5:12 , w całości zmieniany 3 razy  

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Wysłany: 30-12-2009, 4:56    

nie trzeba :P

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 30-12-2009, 6:45    

Ale Wam powiem, że te reklamy to są jednak wkurzające... Zdaję sobie sprawę z tego, że nie ma nic za darmo, a dzięki tym reklamom można słuchać muzyki legalnie, ale jak już się człowiek wcześnie przyzwyczaił... :P No ale nie wszystkie reklamy muszę wkurzać, te z dwóch powodów to jednak robią. Po pierwsze reklamy graficzne byłyby jak najbardziej do zaakceptowania, gdyby nie fakt, że co chwilę zmieniają się z bannera w skyscraper. Ja bym już wolał oba na raz, niż taką rotację, bo przez to co chwilę rozjeżdża się ustalona przeze mnie szerokość/wysokość okna Spotify (a przynajmniej jego zawartości). Po drugie, i tu już chyba komentarz będzie zbędny, Spotify emituje reklamy dźwiękowe pomiędzy kolejnymi odtwarzanymi utworami...

No ale sama idea programu i tak jest dobra, gdyby jeszcze miał tak znakomite radio jakie miał Last.fm (piszę w czasie przeszłym, bo przez wprowadzenie opłat nie zasługuje już na miano znakomitego - znakomite w internecie jest to, co jest darmowe :p)...

lahari 
Wierny słuchacz

Znaków: 85987
Znaków/post: 201
Wysłany: 30-12-2009, 9:09    

już, już chciałam instalować to Spotify, ale mnie Mikez zniechęcił :P

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 31-12-2009, 12:02    

Jeszcze jedno pytanie, jak loguje się bez proxy to z konta mogę korzystać tylko 14 dni, tak? Pytanie, czy muszę sobie pilnować, żeby przed upływem dwóch tygodni zalogować się przez proxy, czy mogę to zrobić na przykład po miesiącu i konto normalnie zacznie działać?

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Wysłany: 31-12-2009, 12:53    

Mikez napisał/a:
mogę to zrobić na przykład po miesiącu i konto normalnie zacznie działać?

powinno działać.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 22-01-2010, 7:36    

Właśnie poczułem uciążliwość reklam w Spotify... Zapodałem sobie Clinta Mansella, już przysypiałem i... jak mi pierdzielnęło reklamami po uszach, to myślałem że podskoczę...

Odpowiedz do tematu