FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy
Rejestracja | Zaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[REC]
Autor Wiadomość
~Marta 
VIP

Znaków: 702655
Znaków/post: 197
Wysłany: 10-11-2008, 11:34    [REC]

Oglądał ktoś?

Czy tylko ja byłam tak pojebana, że po zakończeniu seansu siedziałam w fotelu i trzęsłam się ze strachu, w połowie filmu modliłam się, żeby już się skończył, bo nie wytrzymie, jak Boga kocham, nerwowo i psychicznie? Końcówkę przesiedziałam z szalikiem na twarzy, bo nie mogłam już patrzeć na ekran, a kiedy wyszłam o 3 w nocy (bo to maraton był) na papierosa to czułam, że każda komórka mojego ciała jest tak spięta, że nie pozostawało mi nic innego, jak tępe patrzenie się przed siebie i ciągłe powtarzanie 'O kurwa' na przemian z 'ja pierdole'?

Przepraszam za nagromadzenie wulgaryzmów :mrgreen:

Hiszpański, czy tam porutgalski horror.
Nic w życiu mnie tak jeszcze nie posrało, jak ten film.
Nie wiem czy to już ze starości czy rzeczywiście dobry film :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez ~Marta 12-02-2011, 11:26 , w całości zmieniany 2 razy  

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Znaków: 928725
Znaków/post: 269
Wysłany: 11-11-2008, 9:21    

Słabe masz nerwy dziewczyno :p A sam film całkiem dobry, ale mnie jakos nie przeraził tak strasznie ;)

~Marta 
VIP

Wysłany: 11-11-2008, 10:37    

Możliwe, że i słabe. Rzekłabym, że tak rzeczywiście jest.
Ale keidyś tak nie miałam ):

Seba.metal 
Sympatyk
!!!

Znaków: 71203
Znaków/post: 295
Wysłany: 11-11-2008, 11:05    

Emocje miałem zupełnie przeciwne do Ciebie. Przez większość filmu śmiałem się jak po**any i nie mogłem przestać. Gdy widziałem krwiożercą babcię czy wściekłą dziewczynkę to po prostu nie mogłem wytrzymać...mimo wszystko film był zajebisty.

~Marta 
VIP

Wysłany: 12-11-2008, 2:41    

Może to kwestia długiego siedzenia w kinie i obejrzenia przed tym jeszcze dwóch filmów grozy... :mrgreen:
Nie będę się tłumaczyła już ;p

p.s amerykanie robią swoją wersję REC'a -.-
Kwarantanna się zwać będzie.

Seba.metal 
Sympatyk
!!!

Wysłany: 12-11-2008, 7:24    

~Mart napisał/a:
Może to kwestia długiego siedzenia w kinie i obejrzenia przed tym jeszcze dwóch filmów grozy... :mrgreen:

maraton filmów z okazji Halloween? Co to za dwa filmy?

Największą (chyba jedyną) wadą "REC" był według mnie przydługawy wstęp biorąc pod uwagę to, że film był stosunkowo krótki.

~Marta 
VIP

Wysłany: 12-11-2008, 7:31    

Nie, to nie na Halloween. Było tydzień wcześniej - Noc europejskiego kina grozy. Labirymt Fauna (wtf?! to była jakaś głupia fantastyka), Wpuść mnie czy tam Pozwól mi wejśv, nie pamiętam nigdy nazwy :mrgreen: Fajny norweski, albo finlandzki film. Ciekawy klimat (; , REC właśnie iiiii... Sierociniec.

Ale! to je offtop ;p

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 12-11-2008, 7:52    

"Labirynt Fauna" to filmowe dzieło sztuki i jeden z najlepszych, jesli nie najlepszy film del Toro.

~Marta 
VIP

Wysłany: 12-11-2008, 9:12    

A ja się ucieszyłam, jak tą małą zastrzelił.

s!n 
Moderator
I am the enemy.

Znaków: 768666
Znaków/post: 377
Wysłany: 17-11-2008, 4:24    UWAGA: SPOILER

Ech, nie macie już o czym pisać? Przed chwilą napisałem ze 3 krótkie recenzje tego filmu w innych miejscach sieci, a teraz wchodzę tu i co widzę?! [•REC]!

Oglądałem go wczoraj wieczorem u kumpla... zgaszone światła, dobre nagłośnienie... ogólnie dobra atmosfera do oglądania horrorów...

Film podzielę na 3 części:
1/3 - obejrzałem sobie 2min samego początku by zrozumieć o co chodzi po czym grałem w Icy Towera i gierkę z kulką w roli głównej na telefonie z żyroskopem. :D
2/3 - denerwowałem się bo ujęcia kamery męczyły, a tak po za tym to śmiałem się przy co 2 scenie... :P
3/3 - oglądałem w skupieniu... od czasu do czasu wymieniając się komentarzami z kumplem... najczęściej samym spojrzeniem

Przy napisach końcowych (btw fajna muzyka) dopiero zacząłem litanię składającą się głównie ze słów "ja pierdolę", "o kurwa"...

Film ten byłby beznadziejny gdyby krwawa jatka zaczęła się na początku. A tak... jestem zachwycony! W innych filmach występują pojedyncze momenty grozy - budowanie napięcia, straszna scena, rozładowanie napięcia. Na tym filmie nie ma czegoś takiego jak rozładowanie napięcia... ono rośnie i tylko rośnie przez cały film.

Na początku czujemy obojętność - podobnie jak bohaterowie "może coś się wydarzy, a może nic", potem zdenerwowanie - bohaterowie są zdenerwowani sytuacją, gdyż nie wiedzą co się dzieje, a widz tym, że kamera porusza się bardzo chaotycznie (myślę, że to zamierzony efekt twórców filmu aby wzbudzić u widza te same emocje co te które odczuwają bohaterzy, potem kamera się uspokaja). Następny krok to zaciekawienie gdy przyczyna dramatycznych wydarzeń trochę się wyjaśnia - to samo wzbudza zainteresowanie wśród bohaterów i widzów, a widz zaczyna się coraz bardziej czuć jakby sam był bohaterem filmu (co uświadamia sobie dopiero po filmie). Zdenerwowanie i ciekawość towarzyszą nam potem już do samego końca, jednak w tym samym czasie twórcy filmu dodają powoli nieco obrzydzenia... które narasta niemal z każdą chwilą, dopiero po dłuższym czasie ustępujące czemuś innemu, tym czymś jest STRACH. Ale nie jest to strach polegający na pojedynczym wzdrygnięciu (podczas filmu nie wzdrygnąłem się ani razu), tylko strach który nami dosłownie przesiąka. Dodawany malutkimi porcjami strach nie jest odczuwalny przez 90% filmu, ale czai się wszędzie. W ostatniej sekwencji scen gdy bohaterowie przeglądają wycinki z gazet dochodzi jeszcze coś, ponownie czuje to zarówno bohater jak i widz: WHAT THE FUCK, bo inaczej tego opisać nie potrafię. No i ostatnie 5 minut filmu, porządna dawka strachu, ale ponownie nie jest to nagłe wtłoczenie dużej dawki adrenaliny do krwi które powoduje chwilowy paraliż całego ciała i zwiększenie się ciśnienia po to by po chwili wszystko wróciło do normy... Nie, nasze ciało po prostu przesiąka adrenaliną, wchłania ją jak gąbka, tak jak mózg przesiąka strachem... no i koniec! Słuchamy muzyki z napisów końcowych i zastanawiamy się jak to możliwe, że tak nudny, beznadziejny i mało straszny film doprowadził nas to takiego stanu...

...ja na przykład do tej chwili mam problemy z żołądkiem.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 17-11-2008, 9:11    

Kurde, u mnie już baaaardzo dawno żaden horror nie wywołal takich uczuć :p No może "Eden Lake", który mocno wali widza po głowie, ale to nie jest klasyczny horror, a raczej survivalowy thriller...

Seba.metal 
Sympatyk
!!!

Wysłany: 18-11-2008, 9:43    

Idę w piątek na "kwarantannę". Zobaczymy co amerykanie wymyślili...Oglądał już ktoś?

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 19-11-2008, 7:21    

Ja w piątek idę na "W sieci kłamstw", a na "Kwarantannę" może w sobotę albo niedzielę. Ale powiem Ci już teraz, Amerykanie nic nie wymyślili, bo po zwiastunie widać, że jest to KOPIA "[Rec]", bądź jak kto woli bezczelna zrzynka... No ale zapłacili, to mogą zrzynac, nie?

Seba.metal 
Sympatyk
!!!

Wysłany: 19-11-2008, 8:13    

Mikez napisał/a:
Ja w piątek idę na "W sieci kłamstw", a na "Kwarantannę" może w sobotę albo niedzielę. Ale powiem Ci już teraz, Amerykanie nic nie wymyślili, bo po zwiastunie widać, że jest to KOPIA "[Rec]", bądź jak kto woli bezczelna zrzynka... No ale zapłacili, to mogą zrzynac, nie?

Czytałem opis i widziałem zdjęcia i zapowiada się tak jak piszesz na taki sam film w innej obsadzie...
Swoją drogą "REC" też nie jest jakoś szczególnie oryginalny. Pamiętacie "Resident Evil" albo "Świt żywych trupów"?

s!n 
Moderator
I am the enemy.

Wysłany: 23-11-2008, 3:55    

Tak, pomysł na tajemniczego wirusa zamieniającego ludzi w zombie, czy tam inne potwory, w każdym razie bardzo agresywne nie jest niczym nowym. Sposób zrealizowania [REC] za to jest bardzo nowatorski. "Resident Evil" to już klasyk, natomiast "Świt żywych trupów" to taki naciągany horror... raczej survival z elementami komedii. ;)

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 24-11-2008, 11:43    

Z której strony "Resident Evil" jest klasykiem? No chyba że mówimy o grze, a nie fatalnej ekranizacji, wtedy ok.

s!n 
Moderator
I am the enemy.

Wysłany: 24-11-2008, 5:19    

Pierwsza część była genialna, kolejne wręcz przeciwnie.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 26-11-2008, 3:44    

No cóz, jak dla mnie filmowy RE był fatalny :P

ColdSpring 
Okazjonalny słuchacz

Wysłany: 26-11-2008, 8:20    

A ja Wam powiem że jak już siedziałem w kinie... to nie mogłem się doczekać... słyszałem od kumpli że film wymiata (mowa o REC), wybrałem się z dziewczyną i tak... ona miała polew ale nie z filmu tylko zemnie, zaś ja miałem nasrane w galotach :P film początkowo mnie nudzi a do tego ta gadka Hiszpanów "muszios gracios" bla bla bla... no ale jak się już rozkręcił to połowa tytki z popcornem miałem na głowa.... słyszałem nawet śmiech na tylnich krzesłach, zapewne również zemnie :P no ale co ja mogłem poradzić :P końcówka filmu... zasłaniałem oczy palcami :P hehe... stary chop zemnie a taki głupi....

Jak dla mnie to film na 6 z +, dawno nie waliłem w galotu :P

http://www.lastfm.pl/user/ColdSpring-86

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 28-11-2008, 6:38    

Rozumiem, ze 6+ w skali 6-ciostopniowej? ;) Byłem w środę na "Kwarantannie", powiem tylko tyle, że myślalem że będzie źle, a było ok. Jeśli kogoś interesuje moja opinia to reckę może przeczytac tu: http://filmosfera.pl/inde...40,recenzje,339 :)

Odpowiedz do tematu