FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy
Rejestracja | Zaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pogo
Autor Wiadomość
Mailooo 
Wierny słuchacz
call me gitwa!

Znaków: 95223
Znaków/post: 163
Wysłany: 10-11-2006, 7:25    Pogo

Pogo – grupowy taniec charakterystyczny dla kontrkultury punków, tańczony najczęściej na koncertach tego gatunku muzyki. Z punk rocka przedostał się później także do heavy metalu. Polega on na rytmicznym podskakiwaniu i obijaniu się o siebie nawzajem, przepychaniu się przez tańczący tłum, czy nawet szarpaniu za ubrania. W tańcu tym zdarza się, że tańczący padają na ziemię, jednak zwykle od razu podnoszony jest przez osoby tańczące obok. Bywa, że uczestnicy posypują się nawzajem kurzem z placu, na którym tańczą. Taniec ten jest symulacją agresji odnoszącą się do ideologii punkowej, w której punk uważany jest za śmiecia. Dlatego nazywany jest antytańcem wyrażający tożsamość tej grupy społecznej.

Pogo w większości przypadków nie zawiera elementów groźnych dla zdrowia, aczkolwiek dla osób postronnych może sprawiać wrażenie prawdziwej bijatyki. Pogo jest formą wyładowania agresji w tłumie zamiast na pojedyńczych jednostkach.

Punk rock pogo – charakteryzuje się dużą ilością skakania i obijania się o siebie. Jest przy tym dużo śmiechu i dobrej zabawy. Czasem, pojawiają się figury z wykorzystaniem włosów.

Ska pogo – najlżejsza wersja pogo, gdzie ludzie skaczą, krzyczą i wymachują rękami, starając się jednak nie przeszkadzać innym.

Metal pogo – ciężkie pogo. Charakteryzuje się zwiększoną agresją, licznymi figurami z wykorzystaniem włosów, a także szybkim tempem. Ludzie, którzy się przewrócą, sa jednak szybko podnoszeni na nogi, by nie ulegli stratowaniu

No i teraz pytanie.. Taniec.. Czy nie? Bo coś mały spór zaistnial na ten temat.. Osobiscie uważam, ze calkiem fajnie jest tak czasem sobie "pokicać" z tłumem ;) Szczegolnie lubie "być na górze" :D O :D

http://img460.imageshack....hpim4447yc2.jpg

A wy? "Tańczyliście"? :D Może byliście na fali? :d I w ogole co myslicie na ten temat?

thmc
Sympatyk

Znaków: 73269
Znaków/post: 359
Wysłany: 10-11-2006, 8:34    

IMO to nie jest taniec ...
tancem nazwiemy indywidualne ruchy na parkiecie czy jakies tance tradycyjne

Pogo to obijanie sie nawzajem .. dajmy przykład .. w szkole zbiore grupe 4 cieci i zaczne ich obijać ... przyjdzie dyrektor i powiem mu ,że to Pogo ... co zrobi ? przyłączy sie czy mnie wyrzuci z szkoły ?

http://www.fotosik.pl/pok...b825b9ab45.html

~Marta 
VIP

Znaków: 702655
Znaków/post: 197
Wysłany: 10-11-2006, 9:47    Re: POGO :D

Mailooo napisał/a:

Ska pogo – najlżejsza wersja pogo, gdzie ludzie skaczą, krzyczą i wymachują rękami, starając się jednak nie przeszkadzać innym.
No to najbardziej pasuje do tego, co robie na koncertach... Bynajmniej tego za taniec nie uwazam ;p Ale nevermind... Ostatnio jakis gosciu mi powiedzial, ze jesli jeszcze dwa kroki sie posune do tyle to go zabije wlosami ;p Przeprosilam i zaczelam uwazac troche juz ;p

thmc... ten 'taniec' nalezy traktowac w przenosni... Bozee...
Ostatnio zmieniony przez ~Marta 23-07-2011, 11:37 , w całości zmieniany 1 raz  

thmc
Sympatyk

Wysłany: 10-11-2006, 11:24    

nie wszyscy to traktują w przenosni .. słyszałem kilka osób co to traktują jako zwykły taniec , ot to
"bynajmniej" (pozdro 600 mikez ;d ) uważam ,że Pogo to "tudzież"(pozdro 601v mikez ) jedynie forma odreagowania , zabawy , szaleństwa...ale nigdy nie można tego nazwac tancem ;] nawet w przenosni..

Kowal 
Znawca
... do or die

Znaków: 182107
Znaków/post: 210
Wysłany: 11-11-2006, 8:47    

moja przygoda z pogo skonczyla sie 2 lata temu jak mi jeden skurwiel nos przemaglowal
a co do samego pogo to w dupe mozna sobie wsadzic bo przewaznie polowa jest pijana a druga polowa udaje pijanych chcac sie dostosowac do tych odwazniejszych 8)

Mailooo 
Wierny słuchacz
call me gitwa!

Wysłany: 11-11-2006, 10:30    

Kowal napisał/a:
przewaznie polowa jest pijana a druga polowa udaje pijanych chcac sie dostosowac do tych odwazniejszych 8)

Nie uwzgledniles jeszcze jednej grupy ludzi, ktorzy nie są pijani, nie udają pijanych, tylko chcą sie po prostu bawić..

thmc
Sympatyk

Wysłany: 11-11-2006, 1:31    

i od tego kiedy dostaniesz w nos ;]

jak są kobiety to raczej jest spokojniej, ale faceci to sie raczej biją ,a nie tanczą

Mailooo 
Wierny słuchacz
call me gitwa!

Wysłany: 11-11-2006, 2:28    

thmc napisał/a:
i od tego kiedy dostaniesz w nos ;]

zdarza sie.. :P chociaz ja jeszcze nigdy nie dostalam ;) co najwyzej sie przewracalam i potem siniaki mialam..

thmc napisał/a:
faceci to sie raczej bija a nie tancza

to zalezy.. na jednym z koncertow bylo kilku takich kolesi.. nie byli pijani.. ale chodzili i wszystkich szarpali, hamsko popychali a jak sie ich ruszylo to zaraz w morde dawali.. jakby nie czaili ze nie chodzi o przemoc tylko o zabawe :? wolalam sie nie zblizac w tamte "tereny" :D

XsayuriX
Okazjonalny słuchacz

Wysłany: 11-11-2006, 5:22    

bo pogo to nie taniec ;D trzeba zacząć od tego... z ogólengo założenia taniec ma być pieknym pokazem, w pogo nie ma nic takiego pięknego...
może i groźny nie jest ale jak wytłumaczyć to że wygłupiając się dochodziło do "uszczerbków na zdrowiu" ;D
sama dostałam glanem w głowe ;) nie wspoinam tego miło...

wogóle powiem że będąc w gdańsku na comie gadałam z ochroniarzem...
wiecie co powiedział? że wygląda to jak zbiorowa oegia! jakby niektórzy się piprzyli a nie tańczyli ! :!: wiec wiecie...

~Marta 
VIP

Wysłany: 18-11-2006, 2:34    

Tak doszlam do wniosku po dniu wczorajszym, iz takie pogo, gdzie jest nie wiecej niz 15 osob jest fajne. hehehe sama sie młyniłam nawet.
Ostatnio zmieniony przez ~Marta 23-07-2011, 11:37 , w całości zmieniany 1 raz  

Mailooo 
Wierny słuchacz
call me gitwa!

Wysłany: 18-11-2006, 4:36    

Haaa no i widzisz :) Pogo moze byc fajne :P Chociaz.. Ja wole jak jest duzo ludu :D

~Marta 
VIP

Wysłany: 18-11-2006, 10:09    

Ja mam byc moze uraze po tym, jak w tamtym roku na finale wielkiej orkiestry, wiekszosc tlumu w poblizu mnie spadla wlasnie na mnie... wiec ja zostalam podniesiona jako ostatnia...
Ostatnio zmieniony przez ~Marta 23-07-2011, 11:38 , w całości zmieniany 1 raz  

Mailooo 
Wierny słuchacz
call me gitwa!

Wysłany: 19-11-2006, 12:49    

Może i racja. Chyba sama jakbym porządnie oberwala to bym nie 'tanczyla' wiecej tylko sie rozwalala na kanapie.. Ale poki co taka sytuacja sie jeszcze nie zdarzyla wiec nic ;)

Odpowiedz do tematu