FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy
Rejestracja | Zaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Piractwo
Autor Wiadomość
Archon 
Administrator

Znaków: 565623
Znaków/post: 326
Wysłany: 29-10-2009, 9:36    

Hehehehehe... no to byłbym dopiero dylemat. :]

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Znaków: 928725
Znaków/post: 269
Wysłany: 07-11-2009, 10:53    

http://www.tvn24.pl/12690...,wiadomosc.html

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Znaków: 511650
Znaków/post: 151
Wysłany: 08-11-2009, 12:04    

widziałem to parę dni temu, ale nie chciałem Was straszyć :P Ale to że wrzuciłem tam koncert z Warszawy nie jest chyba przestępstwem :P

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 08-11-2009, 1:19    

Wrzucałeś na uczelni, nie wytropią Cie :P

kimberek 
Wierny słuchacz

Znaków: 115039
Znaków/post: 228
Wysłany: 08-11-2009, 1:23    

Ale zamkną uczelnię za uczestnictwo w pirackim procederze :P

s!n 
Moderator
I am the enemy.

Znaków: 768666
Znaków/post: 377
Wysłany: 02-03-2010, 4:08    

www.kalkulatorkar.pl - wymysł chorych umysłowo ludzi.

Najlepszy jest tekst "95% wszystkich pobrań plików muzycznych odbywa się niezgodnie z prawem." No kurwa. Skoro tak, to niech zmienią prawo. Wiele źródeł potwierdza, ze tytoń jest bardziej szkodliwy dla organizmu niż marihuana. Więc dlaczego tytoń jest legalny a marihuana nie? A no dlatego, że palenie tytoniu bardzo się zakorzeniło w kulturze i nie da się od tak zmusić milionów ludzi do niepalenia. Palenie tytoniu powoli staje się coraz mniej modne, więc możliwe, że kiedyś zwyczaj palenia tytoniu zniknie sam z siebie... Żadne zakazy tego nie przyśpieszą, a mogą mieć nawet odwrotny skutek - zakazany owoc smakuje najlepiej. Podobnie jest z wymianą plików w Internecie. Zamiast wprowadzać zakazy powinno się tworzyć coraz więcej alternatyw dla nielegalnego pobierania plików, a problem rozwiąże się sam.

BTW, ile Wam wyszło? Mnie 590724zł. Ale sądzę, że jak zrobię porządek na dysku, to kwota ta zmaleje o 3/5. ^^ Kiedyś był już podobny kalkulator, ale tamten przeliczał ilość nielegalnych plików na lata więzienia... mnie wyszło kilkukrotne dożywocie...

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 02-03-2010, 11:09    

To nic w porównaniu z niedawną kampanią Microsoftu - jak ktoś jeszcze nie widział tych aktorskich filmików z aresztowaniami to polecam, bo dawno się tak nie uśmiałem :D A, zapomniałem o linku - http://www.oni-nielegalni.pl :F

~Marta 
VIP

Znaków: 702655
Znaków/post: 197
Wysłany: 02-03-2010, 2:38    

to są poważne rzeczy Mikez.
Może na Ciebie też przyjdzie pora.

Aku 
Sympatyk
E1, A1, D, G, C1

Znaków: 60617
Znaków/post: 338
Wysłany: 03-03-2010, 8:42    

Niech pozamykają ludzi za mp3 :D to się zorientują ile kosztuje dzienne wyżywienie osadzonego ;)
Jeszcze zauważ s!n, że z palenia tytoniu skarb państwa ma kasę niebagatelną z akcyzy - tak zarabiają na śmiertelnym uzależnieniu ludzi bez mrugnięcia okiem, a z mojego piractwa nie mają ani grosza i to ich boli i stąd te całe nieudolne akcje i propagandowe slogany, że to przestępstwo, karalne itp. itd. bo kulejącego budżetu narodowego w ten sposób nie łatamy, a ja nie jestem przecież Matką Teresą do ch... :)
niby skąd mam brać bootlegi (Bo większość moich piratów to są tego typu nagrania) ze sklepów? ;) ciekawe czy takie nagrania są objete prawami autorskimi ?? Nie zagłębiałem się w ten temat nigdy bo mnie zawsze wkurwia to.
Jeszcze przez tą swoją walkę z rzekomym piractwem Kazik w moich oczach automatycznie ustał w jednej linii z systemem, którego to krach tak złowieszczo ogłaszał :) bo nagle za byle gówno rządał aby ludzie ponosili karę, a może by tak zaczął spowrotem ambitniejsze rzeczy nagrywać...

Kun 
Znawca
Pedobear

Znaków: 101049
Znaków/post: 106
Wysłany: 03-03-2010, 11:38    

Mnie wyszło 58941 :D no cóż co zrobić xD

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Wysłany: 03-03-2010, 1:16    

Aku napisał/a:
niby skąd mam brać bootlegi (Bo większość moich piratów to są tego typu nagrania) ze sklepów? ;) ciekawe czy takie nagrania są objete prawami autorskimi ??

wydaje mi się że bootlegi generalnie są nielegalne :P

Aku 
Sympatyk
E1, A1, D, G, C1

Znaków: 60617
Znaków/post: 338
Wysłany: 03-03-2010, 3:43    

słuszna uwaga analizując nazwę :D to idąc tym tropem sami artyści zmuszają mnie do bycia piratem bo niewiele zespołów tak jak pearl jam daje możliwość zakupu live'ów z trasy.
o i tak sie będę tłumaczył o 6 nad ranem przed CBŚ, ABW albo ABC :)
Bo jako tako płytki mam w oryginale, nie przepadam za kompresją muzyki do mp3 itp. dla mnie różnica między mp3 a oryg.wytłaczaną CD jest mniej więcej taka jak sex w ... i bez ...
A tak serio to jeb...ć to i ich kalkulatory, taryfikatory i straszaki. Niech ktoś wymyśli ustawodawcom przelicznik ile procent mózgu używają w stosunku do zarobionej gotówki i wtedy będzie wesoło :) bo sie okaże, że 95% kasy jest wypłacane bez jakiegokolwiek wkładu umysłowego i zaangażowania, czyli nienależne a co za tym idzie nielegalnie pobrane czyli kradzione.

s!n 
Moderator
I am the enemy.

Znaków: 768666
Znaków/post: 377
Wysłany: 18-03-2010, 5:15    

Aku napisał/a:
Niech pozamykają ludzi za mp3 :D to się zorientują ile kosztuje dzienne wyżywienie osadzonego ;)
Jeszcze zauważ s!n, że z palenia tytoniu skarb państwa ma kasę niebagatelną z akcyzy - tak zarabiają na śmiertelnym uzależnieniu ludzi bez mrugnięcia okiem, a z mojego piractwa nie mają ani grosza i to ich boli i stąd te całe nieudolne akcje i propagandowe slogany, że to przestępstwo, karalne itp. itd. bo kulejącego budżetu narodowego w ten sposób nie łatamy, a ja nie jestem przecież Matką Teresą do ch... :)

Bardzo słuszna uwaga. No, ale tak jak pisałem wcześniej, powinni zacząć tworzyć jakieś alternatywy. Każda legalna forma sprzedaży jest opodatkowana. Nie ważne, czy klient płaci za utwór w postaci cyfrowej, ma możliwość darmowego przesłuchania materiału przerywanego reklamami, czy jeszcze coś innego - zawsze ktoś podatki musi zapłacić. :)

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 18-03-2010, 5:49    

s!n napisał/a:
No, ale tak jak pisałem wcześniej, powinni zacząć tworzyć jakieś alternatywy.

No i faktycznie niektórzy próbują tworzyć, jest Spotify do słuchania muzyki (co kilka utworów przerywanej reklamami), w Polsce Iplex udostępnił całą swoją ofertę filmów w zamian za obejrzenie kilku reklam przed nim (w trakcie już na szczęście nie). Inna sprawa, że moim zdaniem są to rzeczy, które bardziej ucieszą osoby, które i tak nie ściągały muzyki czy filmów, bądź przynajmniej starały się tego nie robić, niż całą resztę. Na przykładzie Iplexu: jeśli ktoś trzyma się swoich zasad, że nie ściąga filmów z Internetu, to dla niego jest to świetna sprawa, obejrzeć dwie reklamy, a w zamian dostać jakiś w miarę nowy film, którego w telewizji, pomijając tv cyfrowe, jeszcze długo nie będzie można zobaczyć. Ale czy skusi to kogoś, kto ściąga dużo? Nie sądzę, tak czy siak będzie wolał zassać film z sieci (przy dzisiejszych łączach to jest niecałe 30 minut), jeden film w te czy wewte przecież różnicy nie robi, a w takim wypadku i przy dotychczasowych przyzwyczajeniach nawet te dwie czy trzy reklamy to wydaje się dużo...

Archon 
Administrator

Znaków: 565623
Znaków/post: 326
Wysłany: 20-03-2010, 8:10    

O tak... tworzenie alternatyw - tego teraz brakuje, ale nie tylko w branży muzycznej czy filmowej.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 06-12-2011, 9:01    

Brawa dla Szwajcarów! http://www.filmweb.pl/new...zwajcarii-80185

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Wysłany: 06-12-2011, 11:13    

Cytat:
Jednak najważniejsze okazały się wyniki pokazując, iż osoby, które ściągają z sieci filmy, w dalszym ciągu wydają pieniądze na zakup płyt DVD, biletów do kin itp.

No geniusze, jak na to wpadli? :P

Odpowiedz do tematu