ja Mikez'owi niechciałem wieżyc na początku ale teraz.. szok miał racje. do dupy muzykę robią
to ja Cie bede tutej poprawiala: nie chciałem (nie z czasownikami piszemy oddzielnie! xD) i wieRZyć - tadaam!
Marto jak już poprawiasz to sama staraj się pisać poprawnie. :) Widziałem, że Waste ma problemy z niektórymi znakami diakrytycznymi, więc wypada używać ich pisząc do Niego, może czegoś się nauczy dzięki temu. :) Od siebie dodam:
1. Niekiedy głoskę "c" zmiękczamy poprzez zmianę jej na "ć", na przykład w wyrazie "ćma", lub poprzez dodanie po niej "i", na przykład w wyrazie "ciasto". Gdzieś na forum napisałeś coś w rodzaju "ćima", "ćiasto" - coś takiego nie istnieje. :)
2. Nie "Mikez'owi" tylko "Mikezowi". Apostrofu używamy tylko jeśli odmieniamy nicki (oraz nazwiska, imiona i wszystkie inne nazwy własne) zakończone głoską niemą, czyli taką której nie wymawiamy. Na przykład "Tonego Palermo", ale już "Dave'a Bucknera". Wyjątkiem są wyrazy zakończone na "x", wtedy "x" zamieniamy na "ks" np. "Firefoksa", natomiast w przypadku skrótowców używamy "-" np. "HTML-a".
3. "Nie" z czasownikami piszemy rozłącznie, ale nie tylko z czasownikami. Niestety tutaj tak szybko zmieniają się przepisy, że trudno napisać coś więcej. Generalnie w 98% innych przypadkach "nie" piszemy łącznie.
_________________ Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language!
Ostatnio zmieniony przez s!n 02-06-2009, 10:55 , w całości zmieniany 1 raz
3. "Nie" z czasownikami piszemy rozłącznie, ale nie tylko z czasownikami. Niestety tutaj tak szybko zmieniają się przepisy, że trudno napisać coś więcej. Generalnie w 98% innych przypadkach "nie" piszemy łącznie.
najczęściej rozłącznie. Z przymiotnikami piszemy łącznie... np: nieładny, niedobry, niegrzeczny... Ale pewnie sin zaraz wpadnie i coś doda, tudzież poprawi mnie ;p
_________________ "You guys are heart, you guys are soul, you guys are Papa Roach's spirit." - J. Shaddix, 27.09.2009, Warsaw.
ah okay thx. jadę jutro do polski moja ciocia jest nauczycielką w podstawówce to może mnie coś nauczy :grin: niebędzie mnie dwa tygodnie na forum to będziecie mieć spokuj ze mną
najczęściej rozłącznie. Z przymiotnikami piszemy łącznie... np: nieładny, niedobry, niegrzeczny... Ale pewnie sin zaraz wpadnie i coś doda, tudzież poprawi mnie ;p
Marta ma rację. :p A jak piszemy częściej nie wiem, nie prowadzę statystyki... to chyba zależy od stylu pisania, czy używasz więcej czasowników czy przymiotników itp. :p
_________________ Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language!
Eee no, jeśli literówki, to bez przesady... Chyba, że błędy by robił, to wtedy rozumiem oburzenie. Ja sama, jak piszę, to często robię literówki i nie chce mi się poprawiać. Uważam, że sami potraficie dojśc do wniosku, co chciałam Wam przekazać
edit. szczerze mówiąc, to ja literówek nie widziałam, a tylko błędy ewidentne ze 2 ;p
_________________ "You guys are heart, you guys are soul, you guys are Papa Roach's spirit." - J. Shaddix, 27.09.2009, Warsaw.
Ostatnio zmieniony przez ~Marta 26-07-2008, 3:36 , w całości zmieniany 1 raz
ja tam literowek tez nie zauwazyłam a kiedys w podstawowce robili nam test.. dali tekst gdzie tylko pierwsza i ostatnia litera wyrazu była poprawna albo 2pierwsze i ostatnia a w srodku były poprzestawiane i kazali czytac, i własnie jesli ktos nie zauwazył ze sa taki literowki to dobrze i ze wtedy to sie szybciej czyta czy cos takiego
młodzież potrafiła się, kurwa, wysłowić w ojczystym języku.
Nie ma to jak ojczysty język. ;)
Co do tych poprzestawianych liter, domyślam się, że byli to kursanci szybkiego czytania? :)
W internecie też krąży wiele takich obrazków, ja bym się szybciej nauczył tego tekstu na pamięć niż zauważył, że są literki poprzestawiane. xD
To dobrze, bo jak mi nauczycielka sprawdza prace domowe to prawie mam całe strony na czerwono, bo ona się czepia do każdego szczegółu(niby dobrze, bo się może tego oduczę). Ale jakby nie było piąteczka była na koniec roku:D
A z tymi poprzestawianymi literkami to widziałem na necie kilka. Fajna sprawa:)
_________________ I don't wanna close my eyes
I don't wanna fall asleep
'Cause I'd miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
'Cause even when I dream of you
The sweetest dream would never do
I'd still miss you, baby
And I don't wanna miss a thing
ja myśle , że całkiem szczery jest. I mam do Ciebie pytanie, czy jest dla Ciebie błędęm to , że ktoś pisząc posty na forum lub zwykła rozmowa na gadu nie urzywa polskich znaków? ja np tak robie , tzn tym razem starałem się używać
_________________ 'Internet jest dobry' - Szip 31.07.2010, Kostrzyn nad Odrą
Kolejny głupi błąd, który nie wiadomo skąd pochodzi - kropki i przecinki stawia się zaraz za wyrazem, a nie po spacji.
No i jeszcze jeden - emotikonka nie jest znakiem interpunkcyjnym, więc nie można pominąć kropki na końcu zdania. Ja piszę emotikonkę po kropce, a nie przed - dzięki temu zostaje zachowana powyższa zasada.
No i jeszcze jeden - emotikonka nie jest znakiem interpunkcyjnym, więc nie można pominąć kropki na końcu zdania. Ja piszę emotikonkę po kropce, a nie przed - dzięki temu zostaje zachowana powyższa zasada.
nad tym też będę pracował, ale to takie chore przyzwyczajenie z gadu.
_________________ 'Internet jest dobry' - Szip 31.07.2010, Kostrzyn nad Odrą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum