FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy
Rejestracja | Zaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Matura, i co potem?
Autor Wiadomość
lukep 
Wierny słuchacz

Znaków: 133292
Znaków/post: 334
Wysłany: 01-11-2006, 8:09    Matura, i co potem?

no to ja się odważę i założę taki temacik tutaj :P Temat dla wszystkich, dla których kończy się powoli edukacja na poziomie szkoły średniej i pomału zbliżają się studia :P ale po kolei, no więc co zdajecie, jaki sobie temat z polskiego wybraliście na ustną, co macie zamiar robić jak wam się uda (bez pomocy Romana G. :P ) maturkę zdać :P

Ja to w sumie się zbyt nie wybiłem :P jestem na profilu inf. - ang. więc zdaje sobie anglik na pozimie rozszerzonym (ustną i pisemną :P ) , polski (zdecydwanie poziom podstawowy ;) hehe ) i jak narazie geografię rozszerzoną :P zastanawiam się jeszcze nad wos'em bo on jest co roku 'do napisania' i nie najgorzej wychodzi :P a jak już mi się uda w miarę jako tako zaliczyć te wszystkie pierdoły to wybywam gdzieś na uczelnie z jakimś kierunkiem związanym z ekonomią :P jeszcez nie wiem co to będzie, ale myślę, że już za niedługo coś znajdę :P w każdym razie jak narazie mam przynajmniej na oku kilka uczelni ;P - w krakowie, tarnowie, rzeszowie, nowym sączu - a co wybiorę to się okarze... ;)

~Marta 
VIP

Znaków: 702655
Znaków/post: 197
Wysłany: 01-11-2006, 9:07    

A ja sie wypowiem, pomimo tego iz do matury mi brakuje troche... dopiero co LO zaczelam, ale plany na yzcie mam dosc scisle sprecyzowane juz od wieku... 10 lat? Chcialabym studiowac medycyne strasznie, ale wiem, ze to sie na pewno nie uda... (w ogole sie bede cieszyc jesli zdam do drugiej klasy). Szczytem moich osiagniec moze byc co najwzyej weterynaria na SGGW... Wszytsko przez moje lenistwo, ech...
Ostatnio zmieniony przez ~Marta 23-07-2011, 11:25 , w całości zmieniany 1 raz  

mSi 
Sympatyk

Znaków: 51672
Znaków/post: 172
Wysłany: 02-11-2006, 7:51    

matura... hmm :s ciezka sprawa.. wlasnie zaczalem technikum podobnie jak marta z tym ze ona lo, daleko nam do matury.. ale wiem jedno bede musial zdawac mate :/ i to nie jest smieszne wogole, i nie rozumiem wogole tych uczelni ktore zaczely sie rzucac ze nie ma matematyki na maturze i powiedzialy ze nie beda przyjmowac.. ci co zdawali ta mature ktora obowiazuje jeszcze teraz mieli/maja o duzo latwiej a czy to jets fair? nie! bo kurwa taki tuman co zda teraz mature z pomoca giertycha moze tak samo isc na studia jak ja za te 4 lata, z tym ze ja musze napisac mature o wiele trudniejsza. Dobra.. to na tyle, a na matrze zamierzam napisac angielski rozszerzony a drugi przedmiot nie wiem.. chcialbym informatyke ale ze chodze do techikum elektronicznego to chyba nie bardzo bede zdawac:/ nad drugim jeszcze pomysle ;]

~Marta 
VIP

Wysłany: 02-11-2006, 3:38    

Co do teog, co bede zdawac (ale niekoniecznie chce...)
To takie wsytepne plany... w koncu musze wybrac to czego musze sie w miare uczyc przez te 3 lata ;D
polski - podstawowy
Biologia - rozszerz.
chemia - rozszerzony
fizyka ... (aczkolwiek nie wiem jeszcze) - i tu tez jestem w kropce ... gdyz AM w Warszawie chce podstawowa fizyke (na dizen dzisiejszy), a reszta rozszerzona... jak zdam podstawowa, to moge tylko w Wawie probowac, a tu chyba lekkko dostac sie nie jest (zreszta jak na kazda Akademie Medyczna...), a jesli rozszerzona to: 1. Moge w ogole matury nie zdac ;D 2. Niekorzystnie podobno wychodzi przeliczanie na podstawowa.
angielski - rozszerzony, albo podstawowy rosyjski.
Ostatnio zmieniony przez ~Marta 23-07-2011, 11:26 , w całości zmieniany 1 raz  

lukep 
Wierny słuchacz

Wysłany: 02-11-2006, 3:55    

mSi napisał/a:
ale wiem jedno bede musial zdawac mate :/...

no ja dziękuje Bogu, że mnie to jeszcze nie dotyczy :P bo to nawet nie miałbym po co pójść na egzamin :P

Mailooo 
Wierny słuchacz
call me gitwa!

Znaków: 95223
Znaków/post: 163
Wysłany: 04-11-2006, 10:48    

U mnie do matury jeszcze czas.. :D Nie wiem nawet do jakiego LO pojde :P

Kowal 
Znawca
... do or die

Znaków: 182107
Znaków/post: 210
Wysłany: 04-11-2006, 11:59    

to po co piszesz skoro to sensu nie ma?

Mi to zaczyna juz nie pasowac juz niedlugo probne wesolo nie bedzie bo pisze WOS, Hista i Angol rozszerzony i polak podstawowy, jestem ciekawy ka pojdzie mi hista bo najgorsza to bedzie praca ostatni moge sie przyznac bez bicia ze kompletnie zjebalem olimpiade z histy poniewaz wlasnie nie zrozumialem tematu...

~Marta 
VIP

Wysłany: 04-11-2006, 12:21    

Wspolczuje Ci z ta historia... chociaz jesli sie to lubi to moze z przyjemnoscia sie czyta... Ja nie moge, usypiam po kilku zdaniach.

Powiem Wam tak. Matura nie moze byc trudna skoro zdal ja moj brat cioteczny ;D I poszedl teraz na AWF prywatny ;p Ale mature zdal ;p Nie wiem jakim cudem, bo zawsze mialam go za ulomnego, ograniczonego dresiarza... a kiedy uslyszalam, ze zdal to przywrocilo mi to jakos wiare w siebie.

Gorzej ma moj rocznik '90, gdyz bedzie miec obowiazkowa matme na maturze... I wtedy wlasnie poczulam sie zagrozona ;p

Kowal 
Znawca
... do or die

Wysłany: 04-11-2006, 4:51    

ja bym sie tą matmą trak nie przejmowal bo bedzie napewno łatwiejsza jesli zostanie wprowadzona jako przedmiot podstawowy

mSi 
Sympatyk

Znaków: 51672
Znaków/post: 172
Wysłany: 04-11-2006, 9:31    

no wiesz kowal moze i bedzie latwa.. ale to zabojstwo dla wielu osob.. ktorzy matmy kompletnie nie rozumia.. ja nawte z mata nie mam wiekszym problemow zawsze mialem 3/4 cos takiego wiec zle nie jest ale niektore zadania tez prawaiaja mi wielka trudnosc:/ oby byla latwa:)

~Marta 
VIP

Wysłany: 04-11-2006, 9:50    

Hmm no ja co prawda robilam pod koniec 3 gim. zadania z matury podstawowej i byly smiesznie latwe |:

Kowal 
Znawca
... do or die

Wysłany: 05-11-2006, 11:37    

mSi napisał/a:
no wiesz kowal moze i bedzie latwa.. ale to zabojstwo dla wielu osob.. ktorzy matmy kompletnie nie rozumia..

to tak samo moze byc z angielskim(lub innym jezykiem) polskim itp w kazdym przedmiocie ktos musi byc gorszy a jak ktos sie wcale nie uczy to jego problem
ja sam z matmy mam w liceum 2 i z tej 2 jestem dumny

Archon 
Administrator

Znaków: 565623
Znaków/post: 326
Wysłany: 05-11-2006, 11:39    

Ja mature zdaje w następnym rokuszkolnym,ale juzpowoli zaczynam się jej bać. Jeśli nic się nie zmieni to zdaję język polski na poziomie podstawowym, angielski i matematyka na rozszerzonym. Chciałbym insć na Politechnike 9najlepiej doGdańska), ale potrzeba jeszcze fizyke, no i wlaśnie nie wiem jak to bedziez tą fizyką. :( Ale ozbaczymy bo jeszcze troche czasu mam. Kierunke na jaki się wybieram to informatyka. :)

Kowal 
Znawca
... do or die

Wysłany: 05-11-2006, 11:47    

na polibudzie jest teraz duzo latwiej sie dostac bo wlasnie jest problem z tą fizyką malo ludzi sie decyduje na nią, ale nie dziwie sie:P

lukep 
Wierny słuchacz

Wysłany: 06-11-2006, 8:08    

no i próbna matura coraz bliżej :D 15 listopad juz tuż tuż :D :D hehe a ja ani nawet nie zacząłem cokolwiek powtarzać :P normalnie niezła jazda będzie :P dobrze, że to próbna no i co najważniejsze dzięki niej mamy 3 DNI WOLNEGO <JUPI> hehehe :shock:
-----------------
edit ;)

No i pierwszy dzień próbnych matur za nami :P Według mnie źle nie było, a przynajmniej nie tak strasznie jak się zapowiadało :P i nawet bez znajomości lektury można było napisać dobrze pracę :P Ja sobie wziąłem temat 1 o "Cierpieniach młodego Wertera :P " , ułożyliśmy sobie 'mini-plan' do pracy z 4 najbliższymi osobami :P i jakoś się naściemniało na wymaganą ilość :P <lol> a jak będzie to się okarzę jak podadzą wyniki ;) W każdym razie póki co zdołowany nie jestem :P hehe

Kowal 
Znawca
... do or die

Wysłany: 15-11-2006, 3:13    

ja wzialem ten sam temat bo nie pamietalem kordiana, jakbym pamietal na tyle dobrze to bym pisal napewno temat 2, akurat na prace nie nazekam az tak bo wczoraj sobie akurat o romatyzmie czytalem i wiem ze musze zaczac powtarzac lektory ja obstawiam ze romatyzm i pozytywizm bedzie takze i na tej wlasiwej maturze
a co do testu to nie wiem mysle ze wiecje jak polowe bede mial nie wiedzialem co to sa wyrazenia impresywne i cos jeszcze, nie lubilem nigdy testow

lukep 
Wierny słuchacz

Wysłany: 15-11-2006, 3:50    

Kowal napisał/a:
ja wzialem ten sam temat bo nie pamietalem kordiana, jakbym pamietal na tyle dobrze to bym pisal napewno temat 2

ja tak samo:P całe szczęście, że ten pierwszy temat można było spokojnie naściemniać analizując tylko i wyłącznie zamieszczony fragment :D :D

Kowal napisał/a:
akurat na prace nie nazekam az tak bo wczoraj sobie akurat o romatyzmie czytalem

eee to widzę, że kolega ambitny ;)

Kowal napisał/a:

i wiem ze musze zaczac powtarzac lektory ja obstawiam ze romatyzm i pozytywizm bedzie takze i na tej wlasiwej maturze

no ja także :D :D

Kowal napisał/a:
a co do testu to nie wiem mysle ze wiecje jak polowe bede mial nie wiedzialem co to sa wyrazenia impresywne i cos jeszcze, nie lubilem nigdy testow

no ja też mam taką nadzieję, że uda sie co nieco pkt naskładać :P a co do tej funkcji to tak samo nie miałem pojęcia co to jest :P i wokół mnie osoby też nie wiedziały :/ wałek jak nic ;) hehe

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Znaków: 928725
Znaków/post: 269
Wysłany: 15-11-2006, 3:51    

Oj, ten Wasz Werter to musiał być fajniutki... Ja pisałem porównanie obrazów wojny w "Potopie" i "Pamiętniku z powstania warszawskiego"... Rozszerzenie... Napisałem co widziałem, wkrótce zobaczymy jak mi wyszło... Czytania ze zrozumieniem nie komentuje: od pytań banalnych, do całkowicie hardcorowych... Jutro niemiec, a na deser rozszerzona hista...

thmc
Sympatyk

Znaków: 73269
Znaków/post: 359
Wysłany: 15-11-2006, 5:06    

Cierpienia młodego maturzysty .. blee
Cierpienia młodego wertera writed by Thmc ...

masakraaa

w tym 3 , wypisałem 2 cytaty z zachowaniami ;d;d nic lepszego mi do czajnika nie wpadło ...

wybrałem 1 temat z kilku powodów :
1. nie czytałem żadnej lektury i kordiana nie pamiętam
2. lalki nie trawie
3. werter jak werter... ściemniać można było
4. z wertera dostałem 3 z wypracowania , z pozostałych 2
5. mam uraz do tekstu z LAlki o Paryżu ... taki sam mieliśmy na wypracowaniu i dostałem ledwo co 2 ;d oczywiscie było inne pytanie

http://www.fotosik.pl/pok...b825b9ab45.html

lukep 
Wierny słuchacz

Wysłany: 15-11-2006, 7:12    

no to ja już jestem po 'analizie' maturki i jak będę miał te 'upragnioine' 30% to będzie jazda :D :D

http://matura.onet.pl/1372307,artykul.html

a jutro anglik, a w piątek jazda na rozszerzonej geografii :D :D hehe

Odpowiedz do tematu