FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy
Rejestracja | Zaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: s!n
21-03-2009, 2:20
Matura 2008
Autor Wiadomość
~Marta 
VIP

Znaków: 702655
Znaków/post: 197
Wysłany: 04-11-2008, 10:12    

No to u mnie może i nie tak ułomna, ale nikomu nie chce się mówić i z nią rozmawiać (; W sumie szkoda mi jej :mrgreen:

Archon 
Administrator

Znaków: 565623
Znaków/post: 326
Wysłany: 04-11-2008, 11:09    

U mnie odwrotnie, koleś bardzo dużo wymagał.

Moim zdaniem powinni wycofać maturę ustną z polaka. To nie jest w ogóle potrzebne. Nawet uczelnie tego nie biorą pod uwagę.

Archon 
Administrator

Wysłany: 05-11-2008, 2:05    

Oczywiście, że będę, i nazwe z przyjemnością napiszę mature pisemną, ale ustna? To jest pojebane. To w żaden sposób nie odwzorowuje wiedzy ucznia, ani nieczego. Ocena z trgo jest bradzo subiektywna.

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Znaków: 511650
Znaków/post: 151
Wysłany: 05-11-2008, 7:52    

Matura ustna z polskiego jest prosta. Tylko nie polecam wyboru jakiegos rozległego i "ciekawego" tematu. Lepiej wybrac sobie jakis prostszy. I tak nigdzie nie jest napisane jaki temat zdajesz ;-)

~Marta 
VIP

Wysłany: 05-11-2008, 8:11    

Hmmm... a kto tu kiedyś pisał, że musi się nauczyć swojej prezentacji, bo ktoś mu ją napisał? :>

Ja mam 'Motyw szatana w tekstach kultury".

Temat wzięłam, bo automatycznie nasunęły mi się pomysły na bibliografię. Poza tym... nie ukrywając... Podoba mi się po porstu.

Hmm, może ktoś ma jakieś rady, co do sposobu jego realizacji?

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Znaków: 928725
Znaków/post: 269
Wysłany: 05-11-2008, 8:17    

~Mart napisał/a:
Hmm, może ktoś ma jakieś rady, co do sposobu jego realizacji?

Przebierz się za szatana! I naznacz komisję trzema szóstkami! To będzie prawdziwe show na 20 pkt :D

~Marta 
VIP

Wysłany: 05-11-2008, 8:20    

Cudownie.

Ale pierwszy raz w życiu pytam się o coś na serio ;p

Archon 
Administrator

Wysłany: 06-11-2008, 6:36    

gallegher napisał/a:
no ja tak srogi w ocenie ustnej nie będę, bo ustna właśnie najlepiej pokazuje co uczeń ma w bani. bo o ile na pisemnej decyduje w dużej mierze szczęście, nad czym ubolewam, to aby zrobić dobrą prezentację na egzamin ustny trzeba trochę posiedzieć nad książkami etc. a to co jaka uczelnia bierze pod uwagę i to, że ustną można kupić to już inna sprawa. ja tam wierzę w sprawiedliwość społeczną i dziejową :D

Właściwie to ustna nie ma pokazywać co uczeń ma w bani tylko w jaki sposób przygotował i przedstawił dany temat. A właśnie tym którzy się nie uczą i idą na żywioł jest sprawdzane co on ma w bani a nie co przygotował.

Znam naprawde wiele przypadkó które na dwa, trzy dni przed przygotowywały prace a potem ściemnianie było i też daje rade zaliczyć.

Niby kiedy na pisemnej decyduje szczęście? Jedynie wtedy kiedy ktoś nie opanuje całego materiału i liczy, że trafi mu się to co umie, no ale to juz jest, że tak powiem własny wybór. Obecny system matury ustnej z polskiego wygląda tak, że punktowane jest zauważenie rozmaitych rzeczy w tekście. Nie chodzi o to, aby utwór znać lub nie. Ważniejsze jest, żeby przypisać go do odpowiedniej epoki no a jak siezna epoki to już jest prosto. Tak było u mnie. Mickiewicza miałem obcykanego i nie było problemów, ale jeszcze ten sam temat tyczył się Tetmajera... dokładnie wiersza, któy pierwszy raz na oczy widziałem. Wystarczyła podstawowa wiedza na temat epoki, autora no i jego twórczości. Obecnie matura pisemna z polskiego nie wygląda tak źle.

Jak pisałem ustna matura jest subiektywna.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Znaków: 928725
Znaków/post: 269
Wysłany: 10-11-2008, 9:35    

Ja też miałem tekst spoza podstawy programowej i bardzo się z tego cieszyłem, bo mogłem dać upust mojej fantazji, bez badziewnego "odwoływania się do całości utworu" ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi