Wczoraj miarka się przebrała i straciłem w końcu cierpliwość do gg (wersja 7.7). Złe godziny dostarczenia wiadomości, źle rozwiązane grupy, fatalne wyszukiwanie z listy kontaktow itp. itd. Jako że potrzebował czegoś na zastępstwo mój wybór padł na AQQ. Na razie wygląda ok (w sensie dosłownym wygląda już tak samo jak gg, bo ściągnąłem sobie taką skórkę), ma kilka fajnych wtyczek i dobre wyszukiwanie. Jedynymi problemami jakie na razie zauważyłem to czasem niedziałający katalog publiczny z gg. Ale to się da przeboleć.
Zastanawiałem się jeszcze nad Tlenem, ale używałem go kiedyś i mnie nie przekonał. Poza tym ten program nie jest już rozwijany, co zadecydowało że wybrałem aqq. Ktoś inny używa jeszcze coś poza gg (oprócz sina )?
_________________ [this reality is really just a fucked up dream]
a ja używam Tlena, jest o wiele lepszy od gg (nie mówię o nowym, bo to porażka jest) i zżera mniej pamięci. No i posiada taką ciekawą wtyczkę która jeszcze dodatkowo 'czyści pamięć'
_________________ Do you like how it feels
To be bit in the neck by the snake that kills
Nic nigdy się z nim nie działo... Nie wróciłabym już do gg.
Problemem są tylko częste wiadomości wysyłane od spamerów czy jakichś napaleńców. To nagminne.
A to, że nie jest rozwijany... mi to wsjo rawno, bo i tak ja żadnych bajerów nie potrzebuję, nigdy nikogo nie grupowałam na listach, nie bawiłam się w takie rzeczy...
_________________ "You guys are heart, you guys are soul, you guys are Papa Roach's spirit." - J. Shaddix, 27.09.2009, Warsaw.
hmm.. ja mam starą wersję gg, próbowałam tlen, ale jakoś niespecjalnie przypadł mi do gustu, za to w czasach świetności używałam non stop msn'a do rozmów z byłym z UK, ale po rozstaniu z nim tylko sporadycznie używam, aczkolwiek lubiłam ten program...
ICQ jeszcze gdzieś miałam, ale w sumie nie korzystam prawie wcale, już nawet nie pamiętam jaki numer miałam.. XD
_________________ Viva La Cucaracha~.!
My weakness is that I care too much.
Pół człowiek - pół całka
Ja od bardzo dawna używam Tlena i jestem bardo zadowolony. W programie Tlen obsługuję kontakty Tlenowe, których na razie bardzo mało, oraz kontakty z GG. I muszę przyznać, że jeśli gadać z kimś z Tlena to komfort rozmowy jest naprawdę dużo większy. Polecam na całkowite przerzucenie się na Tlena. Jakby co to mój login na Tlenie to Archon-D2.
Zastanawiałem się jeszcze nad Tlenem, ale używałem go kiedyś i mnie nie przekonał. Poza tym ten program nie jest już rozwijany, co zadecydowało że wybrałem aqq. Ktoś inny używa jeszcze coś poza gg (oprócz sina ;) )?
Tlen fatycznie kiedyś trochę zniechęcał do siebie tuż po zainstalowaniu... standardowa skórka była wręcz brzydka, a sam Tlen bez wtyczek prezentuje się niezbyt okazale. Teraz się to trochę zmieniło.
Mylisz się też co do tego, że Tlen nie jest już rozwijany. Z Tlenem to jest tak, że od kilku lat programiści dodawali nowe funkcje, ale Tlen nie został w tym czasie przepisany na nowo ani raz. Powodowało to oczywiście coraz mniej stabilne działanie, oraz wycieki pamięci. Najnowsza wersja chyba tylko cudem się nie zawiesza... w każdym razie połatali ją jak się dało i wersja 6 nie jest juz rozwijana.
TlenTeam pracuje za to nad czymś znacznie lepszym, nad Tlenem 7. W marcu ukazała się pierwsza wersja testowa Tlenu pod Linuksa, co uczyniło go pierwszym polskim komunikatorem dostępnym zarówno na Windowsie, co i na Linuksie. Kilka dni później pojawiła się wersja pod Mac OS X, co czyni go pierwszym polskim komunikatorem na Maka. Aktualnie Tlen 7 dorównuje szóstce pod względem funkcjonalności. Tlen 7 został napisany w QT, dzięki czemu kod programu można wykorzystać na różnych platformach z niewielkimi tylko modyfikacjami, więc wersja 7 na Windows to tylko kwestia czasu.
Kilka dni temu na Ekipie ukazał się news:
Cytat:
Wszystkich tych, którzy nie mogą się doczekać Tlenu 7 dla systemu Windows ucieszy fakt, iż już wkrótce ich cierpliwość zostanie nagrodzona. Trwają bowiem intensywne testy wśród zamkniętej grupy testerów, którzy w pocie czoła robią wszystko co w ich mocy aby wersja, którą otrzymacie była jak najbardziej odpowiadająca Waszym potrzebom.
Uzbroicie się wiec w jeszcze trochę cierpliwości, gdyż na publiczne wydanie nie będziecie już długo czekać.
Warto również zaglądać na bloga Krzysztofa Sieroty, na którym na pewno znajdziecie interesujące informacje dotyczące Tlenu 7 pod Windows, a nawet zobaczycie jego screeny.
Przy Tlenie trzyma mnie nie tylko to, że w przyszłości będę mógł wybierać swobodnie pomiędzy trzema różnymi platformami, ale też ok. 100 kontaktów tlenowych, przy czym z kilkoma rozmawiam regularnie (dla porównania na 300 kontaktów GG nie rozmawiam regularnie z nikim). Tlen.Czaty, powiązanie konta tlenowego z pocztą, oraz możliwość rozmowy z osobami w wielu innych sieciach.
Używałem też przez pewien czas AQQ, ale wersja 2 to prawie taki sam syf co GG, a lepsza, starsza wersja nie jest już rozwijana. GG6 poza obskurnym wyglądem, oraz wkurwiającymi dźwiękami było znośne. Wersja 7 witała mnie przy uruchomieniu błędem krytycznym, więc szybko wylądowała w niebycie. Wersja 8 może się podobać tylko 12 latkom, jest napakowana róznymi denerwującymi bzdetami, których i tak bym nie używał, powolna, a okno główne jest tak rozdymane, że chyba tylko Skype wypada pod tym względem gorzej (chociaż nowy skype jest całkiem zgrabny).
Co jeszcze mi się podoba w Tlenie, a konkurencja tego nie ma? Identyfikatory... nie wiem jak Wam, ale mnie mój login składający się jedynie z imienia i nazwiska podoba się znacznie bardziej, niż jakieś głupie numerki, których i tak nie da się zapamiętać... Mógłbym wymienić z pamięci loginy połowy swoich kontaktów Tlenowych, a numeru GG nie znam ani jednego poza swoim.
Regularnie używam również WTW, Psi, oraz Skype. Testowałem jeszcze wiele innych komunikatorów, ale co ja się będę rozpisywał, i tak ich nie znacie.
_________________ Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language!
Jeśli chodzi Ci czy mam nk, to JUŻ nie mam. A jeśli chodzi Ci o nowe gg to tak - używałem. Zżera tyle pamięci że szkoda gadać, w nowym gg opisy mogą być dłuższe więc jeśli ktoś lubi dodawać długie opisy to zajmują po parę dobrych linijek tekstu. Generalnie to nawalili tyle tych funkcji że muli strasznie.
_________________ Do you like how it feels
To be bit in the neck by the snake that kills
w nowym gg opisy mogą być dłuższe więc jeśli ktoś lubi dodawać długie opisy to zajmują po parę dobrych linijek tekstu
Klient ma ograniczenie chyba do 250 znaków, ale Proto GG8 akceptuje 2000 znaków. Czysty Tlen 6 nie obsługujuje protokołu GG8, ale można tę obsługę dodać poprzez wtyczkę, która pozwala na wykorzystanie pełni możliwości protokołu... Pan Tadeusz w moim opisie zajmował u niektórych 3 razy tyle miejsca, co reszta listy kontaktów. :)
_________________ Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language!
A mam nowe gg z przyzywczajenia od roku. Zżera pamięć itp, ale nie służy mi to do bajerów, tylko do rozmowy. I już. Od zawsze miałem gg (z małym epizodem na tlena) i tak mi już zostało. Zresztą ja i tak minimalnie korzystam z komunikatorów. wolę face2face z ludźmi gadać/się spotykać.
_________________ Mięso też byś chciał? Żryj włosy z penisa!
nie wiem jak Wam, ale mnie mój login składający się jedynie z imienia i nazwiska podoba się znacznie bardziej, niż jakieś głupie numerki, których i tak nie da się zapamiętać...
Nie przesadzaj... to zależy od ludzi, niektórzy zapamiętują. Loginy są lepsze z innego powodu. Bardzo łatwo jest spamować w sieciach gdzie użytkownicy jako identyfikatorów używają numerów. Spamer odpala sobie bota i spam leci do osoby o numerze GG 1, potem 2, 3 no i kiedyś dojdzie do mojego 320***4. Gorzej jest z loginami gdzie znaków jest więcej (24 litery + 10 cyfr + znak "-") no i oczywiście o długości loginu użytkownika sam decyduje.
Więc przykładowy login mate***-*****an jest nie do dojścia dla bota. Wiecie a którym razem bot odszedłby do tego loginu? (24+10+1) do potęgi 13 i to gdyby rozważał od razy tylko loginy trzynasto-znakowe. Jeśli jedzie od początku to robicie 35 do potęgi 1 + 35 do potęgi 2 + 35 do... aż do trzynastu. Policzcie sobie ile jest kombinacji. Miłego wieczoru życzy Archon.
Właśnie dlatego jestem zwolennikiem loginów a nie numerów.
Z Tlena jestem bardzo zadowolony i IMO już po zainstalowaniu, bez żadnych wtyczek widać jego wyższość nad GG.
Używałem też przez pewien czas AQQ, ale wersja 2 to prawie taki sam syf co GG, a lepsza, starsza wersja nie jest już rozwijana
Jakiś konkret? Jedyna poważniejszą wadą jaką ja zauważyłem w tych kilka dni po instalacji to fakt, że trochę długo się włącza przy starcie systemu (ale da się wytrzymać). Inne wady, jak denerwujące dźwięki i niektóre elementy graficzne już wyeliminowałem poprzez podmianę na takie, jakie mnie interesują. A z samym działaniem i obsługą gg (moje wszystkie kontakty pochodzą z gg, choć AQQ obsługuje również Tlena i protokół Jabber) nie miałem na razie żadnych problemów.
_________________ [this reality is really just a fucked up dream]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum