Potrzebuję mobilnego neta, więc jeśli ktoś z Was takowy posiada od jakiegoś operatora to proszę o opinię o nim (jak się sprawuje, jak z zasięgiem, czy nie ma kłopotu z ładowaniem stron, czy transfer nie ucieka na lewo). Najbliżej jestem zakupu Playa, bo to zdecydowanie najatrakcyjniejsza finansowo oferta (5 gb na miesiąc za 45 zeta, albo 31 gb na rok za 499, z modemem, na kartę).
_________________ [this reality is really just a fucked up dream]
Ja miałam niedawno internet z orange i powiem tylko jedno do dupy. Na początku wszystko fajnie działało, ale po jakimś miesiącu zaczęły się z nim problemy. Nie mogłam się podłączyć, a jak udało mi się to wreszcie to pochodził może raptem z 5 min i się wyłączał. Nie wiem jak jest z innymi, ale mój miał pewne ograniczenia. A mianowicie pod koniec daty rozliczenia zaczynał maksymalnie zwalniać. Podobno to przez to, że za dużo ściągałam z neta rzeczy. Więc jednym słowem odradzam
_________________ „Muzyka to chińska łamigłówka, którą każdy rozwiązuje po swojemu i zawsze dobrze, bo jest bez rozwiązania”
A mianowicie pod koniec daty rozliczenia zaczynał maksymalnie zwalniać.
To jest akurat normalne, każdy internet mobilny z tych z ludzką ceną ma miesięczne ograniczenie transferu, jeśli go przekroczysz to net wprawdzie działa, ale jak za pamiętnych czasów pierwszych modemów
Miałem okazję pracować jakiś czas na kilku, mniej lub więcej.
Trzeba wyróżnić dwie sfery każdego z nich - marketingo-cenowa i jakościowa, nazwijmy je tak.
Jeśli chodzi cenę i w ogóle ofertę, czyli modem, transfer itd. to chyba najlepiej wypada tutaj Play. W tej drugiej kategorii Play prezentuje się zupełnie odwrotnie - dno. Korzystając z internetu mobilnego trzeba się liczyć z tym, że będzie to raczej wolny internet i mogą występować problemy z zasięgiem, ale Play chyba nie radzi sobie z paroma kwestiami technicznymi. Zbyt często gubi zasięg, osiąga słaby transfer nawet w centrach miast.
BlueConnet ma dobrą ofertę, ale naprawdę ubogo z transferem. Jeśli chodzi o samo działanie sieci to względnie dobry. Szału nie ma a do szału człowieka też nie doprowadza.
Ogólnie polecałbym iPlusa, z tym, że trzeba się liczyć z wydatkami. Ciekawym rozwiązaniem jest simdata, czyli taki jakby internet na kartę. Nie ma żadnych umów, abonamentu itd. Kupujesz starter simdata, taki jak każdy inny i doładowujesz kartę jak zwykły telefon na kare. Nie wiem jak teraz, lae jakiś czas temu 100kb/3gr chyba czy jakoś tak, ale najbardziej opłacają się pakiety w plusie. Kupuje się 20MB lub 50MB za ileś tam (nie pamiętam :p).
Simdata to głównie rozwiązanie dla tych, którzy z internetu mobilnego korzystają w telefonie, bo tam tylko wkłada się kartę SIM i korzysta a do komputera trzeba kupić jakiś modem, którego w zestawie z simdatą nie ma. Sam modem to raczej droga sprawa więc usługa skierowana, albo do tych, którzy posiadają modem albo dla telefonów.
Z internetem mobilnym Orange nie miałem do czynienia.
Chyba ciekawą ofertę miał zwykły Play na kartę, jakieś pakiety z internet, ale to raczej też dla telefonu tylko.
Jeśli chodzi o internet mobilny to albo tylko do telefonów albo do miejsce gdzie nie da się mieć innego internetu, czyli na przykład cały czas w trasie.
wiesz co, powiem tak- takie coś miało by rację bytu na przełomie lat 2000-2001, powiedzmy
(biorąc pod uwagę zaawansowanie w tworzeniu stron internetowych, bo to też wpływa na limit i ilość ściągania; nie mówię tu o jakichś extreme, ale o przeciętnych użytkownikach internetu) 1gb limitu na miesiąc
teraz traktuję to raczej jako pomyłkę w ofercie operatora.
takie coś się ewentualnie sprawdza, kiedy potrzebujesz mieć internet 24/7 w jakichś podróżach biznesowych czy cuś w ten deseń..
_________________ Viva La Cucaracha~.!
My weakness is that I care too much.
Pół człowiek - pół całka
Mam internet Playa i nie narzekam na niego mam 5 GB na miesiąc i nie mam kiedy wykorzystać. Zdecydowanie polecam.
A mieszkasz gdzieś w centrum miasta? Jak z zasięgiem? HSDPA łapie bez problemu?
I tu się zaczęły schodki...;/ Mieszkam w okolicach Jastrzębia, gdzie jest czarna plama (brak zasięgu) ale i tak daje rady, czarnych plam jest niewiele a HSDPA łapie wszędzie, na stronie PLAY'a masz mapę zasięgu i tam szukasz miejscowości i widzisz silę sygnału.
Że mapa jest na stronie Playa to wiem, ale co innego teoria a co innego praktyka, jeszcze niedawno dużo ludzi się na zasięg w Playu skarżyło, dlatego pytam
Polecam Play Online,chyba największe limity za rozsądną cenę.Sam testowałem na telefonie SE W760 z HSDPA i chodziło całkiem spoko.Download około 1 Mbit/s,upload...już nie pamiętam,pewnie mały.Pingi miałem średnie,ale dało się żyć i stronki otwierały się dość szybko.Na modemie chodzi podobnie,kuzyn ma,używa i jest zadowolony.W naszym regionie problemów z zasięgiem nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum