FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy
Rejestracja | Zaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Internet mobilny
Autor Wiadomość
Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Znaków: 928725
Znaków/post: 269
Wysłany: 28-06-2009, 1:44    Internet mobilny

Potrzebuję mobilnego neta, więc jeśli ktoś z Was takowy posiada od jakiegoś operatora to proszę o opinię o nim (jak się sprawuje, jak z zasięgiem, czy nie ma kłopotu z ładowaniem stron, czy transfer nie ucieka na lewo). Najbliżej jestem zakupu Playa, bo to zdecydowanie najatrakcyjniejsza finansowo oferta (5 gb na miesiąc za 45 zeta, albo 31 gb na rok za 499, z modemem, na kartę).

Martaaa 
Znawca

Znaków: 122317
Znaków/post: 134
Wysłany: 28-06-2009, 1:51    

Ja miałam niedawno internet z orange i powiem tylko jedno do dupy. Na początku wszystko fajnie działało, ale po jakimś miesiącu zaczęły się z nim problemy. Nie mogłam się podłączyć, a jak udało mi się to wreszcie to pochodził może raptem z 5 min i się wyłączał. Nie wiem jak jest z innymi, ale mój miał pewne ograniczenia. A mianowicie pod koniec daty rozliczenia zaczynał maksymalnie zwalniać. Podobno to przez to, że za dużo ściągałam z neta rzeczy. Więc jednym słowem odradzam :)

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Znaków: 511650
Znaków/post: 151
Wysłany: 28-06-2009, 1:51    

sam nie mam mobilnego Internetu ale z tego co wiem, i przeglądałem oferty, to rzeczywiście Play ma najlepszą i najtańszą propozycję.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 28-06-2009, 2:09    

Martaaa napisał/a:
A mianowicie pod koniec daty rozliczenia zaczynał maksymalnie zwalniać.

To jest akurat normalne, każdy internet mobilny z tych z ludzką ceną ma miesięczne ograniczenie transferu, jeśli go przekroczysz to net wprawdzie działa, ale jak za pamiętnych czasów pierwszych modemów ;)

Kun 
Znawca
Pedobear

Znaków: 101049
Znaków/post: 106
Wysłany: 28-06-2009, 2:29    

qki napisał/a:
sam nie mam mobilnego Internetu ale z tego co wiem, i przeglądałem oferty, to rzeczywiście Play ma najlepszą i najtańszą propozycję.

fakt moja siostra ma e Playu i nie narzeka, a nawet jest zadowolona :)

Archon 
Administrator

Znaków: 565623
Znaków/post: 326
Wysłany: 28-06-2009, 5:19    

Miałem okazję pracować jakiś czas na kilku, mniej lub więcej.

Trzeba wyróżnić dwie sfery każdego z nich - marketingo-cenowa i jakościowa, nazwijmy je tak.

Jeśli chodzi cenę i w ogóle ofertę, czyli modem, transfer itd. to chyba najlepiej wypada tutaj Play. W tej drugiej kategorii Play prezentuje się zupełnie odwrotnie - dno. Korzystając z internetu mobilnego trzeba się liczyć z tym, że będzie to raczej wolny internet i mogą występować problemy z zasięgiem, ale Play chyba nie radzi sobie z paroma kwestiami technicznymi. Zbyt często gubi zasięg, osiąga słaby transfer nawet w centrach miast.

BlueConnet ma dobrą ofertę, ale naprawdę ubogo z transferem. Jeśli chodzi o samo działanie sieci to względnie dobry. Szału nie ma a do szału człowieka też nie doprowadza. ;)

Ogólnie polecałbym iPlusa, z tym, że trzeba się liczyć z wydatkami. Ciekawym rozwiązaniem jest simdata, czyli taki jakby internet na kartę. Nie ma żadnych umów, abonamentu itd. Kupujesz starter simdata, taki jak każdy inny i doładowujesz kartę jak zwykły telefon na kare. Nie wiem jak teraz, lae jakiś czas temu 100kb/3gr chyba czy jakoś tak, ale najbardziej opłacają się pakiety w plusie. Kupuje się 20MB lub 50MB za ileś tam (nie pamiętam :p).

Simdata to głównie rozwiązanie dla tych, którzy z internetu mobilnego korzystają w telefonie, bo tam tylko wkłada się kartę SIM i korzysta a do komputera trzeba kupić jakiś modem, którego w zestawie z simdatą nie ma. Sam modem to raczej droga sprawa więc usługa skierowana, albo do tych, którzy posiadają modem albo dla telefonów.

Z internetem mobilnym Orange nie miałem do czynienia.

Chyba ciekawą ofertę miał zwykły Play na kartę, jakieś pakiety z internet, ale to raczej też dla telefonu tylko.

Jeśli chodzi o internet mobilny to albo tylko do telefonów albo do miejsce gdzie nie da się mieć innego internetu, czyli na przykład cały czas w trasie.

papierowybażant 
Wierny słuchacz
papierowybażant

Znaków: 118956
Znaków/post: 246
Wysłany: 19-08-2009, 10:00    

wiesz co, powiem tak- takie coś miało by rację bytu na przełomie lat 2000-2001, powiedzmy
(biorąc pod uwagę zaawansowanie w tworzeniu stron internetowych, bo to też wpływa na limit i ilość ściągania; nie mówię tu o jakichś extreme, ale o przeciętnych użytkownikach internetu) 1gb limitu na miesiąc :blink:

teraz traktuję to raczej jako pomyłkę w ofercie operatora.

takie coś się ewentualnie sprawdza, kiedy potrzebujesz mieć internet 24/7 w jakichś podróżach biznesowych czy cuś w ten deseń..

My weakness is that I care too much.
Pół człowiek - pół całka

Archon 
Administrator

Znaków: 565623
Znaków/post: 326
Wysłany: 19-08-2009, 10:11    

We wszystkich kwestiach się z Tobą zgadzam. Napisałaś o wszystkim więc nie będę się powtarzał. Zacytuje najważniejsze:

papierowybażant napisał/a:
takie coś [iPlus] miało by rację bytu na przełomie lat 2000-2001

biorąc pod uwagę zaawansowanie w tworzeniu stron internetowych, bo to też wpływa na limit i ilość ściągania

takie coś [iPlus] się ewentualnie sprawdza, kiedy potrzebujesz mieć internet 24/7 w jakichś podróżach biznesowych

behemoth 
Nowy słuchacz

Wysłany: 03-01-2010, 2:15    

Mam internet Playa i nie narzekam na niego mam 5 GB na miesiąc i nie mam kiedy wykorzystać. Zdecydowanie polecam.

szip 
Sympatyk
internet jest dobry!

Znaków: 42609
Znaków/post: 176
Wysłany: 03-01-2010, 3:13    

behemoth napisał/a:
5 GB na miesiąc i nie mam kiedy wykorzystać

patrząc na moją średnią downloadu to bym to po trzech dniach wykorzystał ;d ale spoko :)

zajeckicajec 
Wierny fan
zapierdalajec.

Znaków: 228633
Znaków/post: 113
Wysłany: 03-01-2010, 3:32    

szip napisał/a:
behemoth napisał/a:
5 GB na miesiąc i nie mam kiedy wykorzystać

patrząc na moją średnią downloadu to bym to po trzech dniach wykorzystał ;d ale spoko :)

haha nie tylko Ty jeden szip :P
ale kurcze, 2 dni temu moj przenosny dysk pierdolnal o podloge i jak nie ozyje to chyba się zabiję :P
I think you're dumb.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 03-01-2010, 4:06    

behemoth napisał/a:
Mam internet Playa i nie narzekam na niego mam 5 GB na miesiąc i nie mam kiedy wykorzystać. Zdecydowanie polecam.

A mieszkasz gdzieś w centrum miasta? Jak z zasięgiem? HSDPA łapie bez problemu?

behemoth 
Nowy słuchacz

Wysłany: 04-01-2010, 1:09    

Mikez napisał/a:
behemoth napisał/a:

A mieszkasz gdzieś w centrum miasta? Jak z zasięgiem? HSDPA łapie bez problemu?

I tu się zaczęły schodki...;/ Mieszkam w okolicach Jastrzębia, gdzie jest czarna plama (brak zasięgu) ale i tak daje rady, czarnych plam jest niewiele a HSDPA łapie wszędzie, na stronie PLAY'a masz mapę zasięgu i tam szukasz miejscowości i widzisz silę sygnału.

Mikez 
Administrator
...ma zawsze rację!

Wysłany: 04-01-2010, 1:14    

Że mapa jest na stronie Playa to wiem, ale co innego teoria a co innego praktyka, jeszcze niedawno dużo ludzi się na zasięg w Playu skarżyło, dlatego pytam ;)

Pit 
Okazjonalny słuchacz
BadBoy

Znaków: 71273
Znaków/post: 659
Wysłany: 04-01-2010, 4:25    

Polecam Play Online,chyba największe limity za rozsądną cenę.Sam testowałem na telefonie SE W760 z HSDPA i chodziło całkiem spoko.Download około 1 Mbit/s,upload...już nie pamiętam,pewnie mały.Pingi miałem średnie,ale dało się żyć i stronki otwierały się dość szybko.Na modemie chodzi podobnie,kuzyn ma,używa i jest zadowolony.W naszym regionie problemów z zasięgiem nie ma.

Odpowiedz do tematu