Wysłany: 03-10-2007, 10:51 Google opanowało Świat?!
Chyba nie ma juzosoby, która nie korzystałą jeszcze z najpopularniejszej wyszukiwarki świata GOOGLE. A juznapewno nie ma takiej, która nie wie co to Google. Google to gigantyczna firma, któa w wielu krajach zajmuje się wieloma innymi rzeczami niż tylko rozbudowany skrypt przeszukiwania Internetu. Google ot takze wielkie serwisy informacyjne, tematyczne i mnustwo narzędzi ułatwiajace korzystanie z Internetu.
Zastanawia mnie tylko czy ktoś używa innej wyszukiwarki niż Google? Chociaż raz na jakis czas. Statystyki przedstawiaja sie tak, zę popularna w Polsce jest jeszcze wyszukiwarka Onetu, ma ona ~3% w Polskich wyszukiwarkach. Jest zaraz po Google, które ma ~95% rynku w Polsce.
No dalej... przyznać się, kto zdradza pana Google.
Co myślicie o Google Chrome i Google Chrome OS? Opanują świat, czy nie? Jakby nie patrzeć to Chrome ma już większy udział w światowym rynku niż Opera.
_________________ Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language!
Google Chrome bardzo przypadł mi do gustu. Najwięcej używam Opery i Chrome'a obecnie. Google przedstawiło przeglądarkę odpowiednią, dla użytkowników, którzy nie zawracają sobie głowy dodatkami, addonami, skórkami i nie wiem czym tam jeszcze. Bardzo mała ale jednocześnie bardzo szybka przeglądarka. No i strzałem w dziesiątkę okazało się użycie jako silnika WebKit. Nudne stają się przeglądarki na silniku Gecko, których jest naprawdę pełno (najlepszą i tak pozostanie FireFox ). Google tak wiele rzeczy pozmieniało w WebKit, że ciężko tutaj mówić, że Chrome to przeglądarka na Appleowskim silniku, ale od niego zaczęli.
Jestem jak najbardziej pozytywnie zastawiony na tę przeglądarkę. Kto inny jak nie Google wie czego najbardziej potrzeba użytkownikom.
Firma Google jest już tak ogromną firmą, że zaczyna zahaczać o inne branże. Są już oficjalne informacje, że panowie z Mountain View pracują nad systemem operacyjnym. Widać jednak, że firma nie chce zmienia branży a jedynie zrobić płynne przejście w kierunku innych dziedzin IT – Chrome OS będzie robiony w duchu innych produktów Google. Bardzo skromna (gabarytowo przynajmniej), lekka wyszukiwarka, niewielka objętościowo przeglądarka... i mniej więcej taki sam ma być system operacyjny Chrome. Pracownicy twierdzą, że będzie to lekki desktopowy system operacyjny, przygotowany do korzystania z internetu i podstawowych prac biurowych.
Będzie to dobre rozwiązanie dla osób, które nie wymagają wiele od systemu. Potrzebują komputera do tego, aby przeczytać nowości w serwisie informacyjnym, zapłacić rachunki, wyszukać informacji w sieci czy porozmawiać ze znajomymi za pomocą komunikatorów internetowych. Takich właśnie zwykłych, szarych userów jest najwięcej, czyli IMHO Google uderza do największej grupy odbiorców. Tylko na ile uda im się odciągnąć ich od produktów Microsoftu. Głęboko wierzę, że uda im się i to bardzo. Może raz na zawsze zakończy się era okienkowych systemów operacyjnych.
Warto zaznaczyć, że system będzie robiony jako dystrybucja linuksa. Po monolitycznym jądrze spodziewać można się sporej stabilności systemu. Taki wybór jądra systemu tylko potwierdza pomysł na prostotę systemu.
Przyznać się muszę, że jestem zwolennikiem firmy Google, wiem nie wiem czy moja opinia będzie obiektywna, nie mniej jednak z niecierpliwością czekam na Chrome OS i dalszy rozwój projektu Chromium.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum