heh.. nie ma co.. sympatycznie dzwieki mam caly czas w uszach po tym zajebistym koncercie
_________________ " (...) There's a world standing in my way
Father said that I best stop trying
Stand down it will be ok
You dont have to fight (...) "
_________________ " (...) There's a world standing in my way
Father said that I best stop trying
Stand down it will be ok
You dont have to fight (...) "
Tak, będzie że się czepiam, ale co tam. Słowa "witam" używa się aby przywitać kogoś u siebie (jako gospodarz). Przyjęło się też aby używać tego słowa jako zwykłego pozdrowienia, mimo że w tym znaczeniu jest to błąd językowy (który bardzo lubię popełniać). Użycie tego słowa przez kogoś kto jest gościem jest ewidentnym błędem lub zwrotem niegrzecznym... Samo słowo "witam" można jeszcze potraktować jako zwykłe pozdrowienie, ale już zwrot "Witam wszystkich na forum paparoach.pl" odnosi się do konkretnej lokalizacji (w tym przypadku wirtualnej) i powinien być używany wyłącznie przez "gospodarza". "Witam" jest odpowiednikiem angielskiego "welcome", oraz chorwackiego "dobrodosli", które kierowane do turysty znaczy nie mniej, nie więcej niż: "Witamy w naszych skromnych progach, życzymy miłego pobytu i zapraszamy ponownie za rok"... cóż, różnice kulturowe. Znaczenie polskiego "witam" i tak jest najbardziej wypaczone, wystarczy już...
_________________ Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language!
To witam to już kilka razy było w poradni językowej na pwn.pl roztrząsane, jako dominująca forma rozpoczynania e-maili Nie pamiętam już dokładnie, ale wyszło chyba na to (choć zdania były podzielone), że pomimo iż teoretycznie faktycznie jest to błąd, to nawet profesorowie zaczynaja tego używać. Uzus się z tego zrobił po prostu...
_________________ [this reality is really just a fucked up dream]
To witam to już kilka razy było w poradni językowej na pwn.pl roztrząsane, jako dominująca forma rozpoczynania e-maili ;) Nie pamiętam już dokładnie, ale wyszło chyba na to (choć zdania były podzielone), że pomimo iż teoretycznie faktycznie jest to błąd, to nawet profesorowie zaczynaja tego używać. Uzus się z tego zrobił po prostu...
Tak, wiem o tym... jeszcze oglądałem wypowiedzi Miodka i innych profesorów na ten temat. Teoretycznie jest to błąd, ale się przyjęło i w relacji "gość - gość", "gospodarz - gospodarz" można tego zwrotu używać, niezależnie od innych właściwości (wiek, stopień, pozycja społeczna). Jednak w relacji "gospodarz - gość" użycie go przez gościa jest niedopuszczalne.
gallegher napisał/a:
Ja słyszałem że "Witam" jest ogólnie niegrzeczne w rozmowie w cztery oczy, gdyż sugeruje wyższe mniemanie o sobie osoby witającej ;)
Też o tym słyszałem. Gospodarz w swoim domu ma większe prawa niż jego gość, więc użycie tego terminu na neutralnym terenie jest czymś w rodzaju znaczenia terytorium, coś jak "pozwalam Ci tu być". No, ale według mnie zwracanie uwagi na takie szczegóły ma sens jedynie na szczeblu biznesowym (można w ten sposób poprawić swoją pozycję w negocjacjach, ale też zniechęcić do siebie rozmówcę).
Inny przykład to wyciągnięcie ręki do rozmówcy. Jeśli zegniemy tylko rękę w łokciu i nie oddalimy dłoni zbytnio od klatki piersiowej to rozmówca będzie się musiał pochylić (wręcz ukłonić nam) aby ją uścisnąć, dajemy tym do zrozumienia, że mamy wyższe mniemanie o sobie. Gestem przyjacielskim jest natomiast wyciągnięcie ręki wyprostowanej w łokciu przed siebie. Taki gest + pozdrowienie słowem "witam" nie powinno być odebrane negatywnie.
_________________ Do you see the absurdity of what I am? I can't even express these things properly because I have to conceptualize complex ideas in this stupid limiting spoken language!
gadacie jak moja nauczycielka od woo
sama nigdy nie zwracam uwagi na takie duperele. Chociaż, wkurza mnie, jak ktoś tak anemicznie podaje mi rękę, nie ściska i zaraz cofa ;p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum