FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy
Rejestracja | Zaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
A Clockwork Orange
Autor Wiadomość
~Marta 
VIP

Znaków: 702655
Znaków/post: 197
Wysłany: 11-06-2009, 7:15    A Clockwork Orange

Pragnę za wszelką cenę odwrócić Waszą uwagę od koncertu, więc tworzę tematy :mrgreen:

A tak na serio.

Oglądał ktoś film? Bo film filmem - był świetny. Klimat cudowny, fantastyczna scenografia, b. dobrze oddany świat, w którym dzieje się akcja.

Ale! Czy ktoś czytał książkę? Polecam, polecam, polecam! Jest masakrycznie fantastyczna, no po prostu horror szoł! Jedyna w swoim rodzaju, gdyż autor wymyślił sobie... hmm... slang, którym bohaterowie i młodzież się posługuje. Na pewno była niesamowicie ciężka do przetłumaczenia, a jednak wyszło świetnie. Są dwie wersje książki, tzw. A i R. R to wersja polsko-rosyjska (slang przetłumaczony na rosyjski), a wersja A jest polsko- angielska. Ja czytałam R, co prawda niedawno dowiedziałam się, że istnieje w ogóle jakaś inna, ale już się na nią czaję. Książka na początku jest dość ciężka, bo ma się wrażenie, że czyta się w zupełnie innym języku, często trzeba sięgać do słowniczka z tyłu książki, ale jak się juz wkręciiiii... to nic tylko czytać się chce :]

Gorąco polecam, tym co ambitniejszym i lubiącym wyzwania lingwistyczne :mrgreen:

Obli 
Okazjonalny słuchacz
z**

Wysłany: 12-06-2009, 5:40    

Aj, film cudo. *_*
Chwilami bardzo... progresywny (nie wiem czy słowo surrealistyczny tutaj pasuje). Generalnie kino dość trudne i ambitne.

I w ogóle Kubrick jest mistrzem.
Osobiście uwielbiam 'The Shining' ^^

qki 
Fanatyk
Hala Madrid !

Znaków: 511650
Znaków/post: 151
Wysłany: 12-06-2009, 5:52    

Obli napisał/a:
Osobiście uwielbiam 'The Shining' ^^

a to już klasyka klasyków :p

a co do mechanicznej pomarańczy to od 'paru' miesięcy chcę ten film obejrzeć. wiele o nim dobrego słyszałem, muszę sam sprawdzić ile w tym prawdy ;)

zergu 
Sympatyk

Znaków: 35347
Znaków/post: 159
Wysłany: 11-09-2009, 12:14    

Przeczytałem książkę, obejrzałem film a także sztukę we wrocławskim teatrze współczesnym. Jak dla mnie te wszystkie trzy rzeczy były świetne, chociaż książka góruje. Świetnie porusza problem moralności a pranie mózgu głównego bohatera, w wersji teatralnej, to dla mnie czysty majstersztyk.

kimberek 
Wierny słuchacz

Znaków: 115039
Znaków/post: 228
Wysłany: 11-09-2009, 10:35    

Skoro Marta mówi, że film dobry to obejrze :D tzn już od dawna mam taki zamiar, ale najpierw przeczytam książke.
Odnośnie Lśnienia jak na moje oko ksiązka milion razy lepsza niż film, i ta irytująca Duvall którą miałam ochotę strzelić z liścia za każdym razem jak otwierała paszcze.

~Marta 
VIP

Znaków: 702655
Znaków/post: 197
Wysłany: 11-09-2009, 10:41    

zergu napisał/a:
Przeczytałem książkę, obejrzałem film a także sztukę we wrocławskim teatrze współczesnym. Jak dla mnie te wszystkie trzy rzeczy były świetne, chociaż książka góruje. Świetnie porusza problem moralności a pranie mózgu głównego bohatera, w wersji teatralnej, to dla mnie czysty majstersztyk.

Ooo ja też bym chciała tą sztukę zobaczyć... Chociaż opinie były mocno podzielone... większości się nie za bardzo podobała.

zergu 
Sympatyk

Znaków: 35347
Znaków/post: 159
Wysłany: 11-09-2009, 10:58    

Są gusta i guściki :) Jak dla mnie była to jedna z lepszych sztuk, jakie widziałem, chociaż na pewno znajdzie się kilka rzeczy, które można było zmienić.

Odpowiedz do tematu